Ako ste prestali da pušite ili ste strastveni pušač, najbrži način da tijelo očistite od nikotina je uz pomoć ovih namirnica.

Špinat

Folna kiselina je veoma važna za normalan rad i razvoj tijela, ali isto tako pomaže organizmu da se riješi nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u špinatu.

Brokoli, karfiol i kupus

Povrće iz porodice kupusa je veoma zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali korisnim u smanjivanju raznih upala u probavnom sistemu, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste tijelo od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove prednosti.

Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem tijelo gubi potrebnu tečnost, te organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako možete da napravite sami, te zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirate nikotin iz tela.

Šargarepa

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suvom. Želite li da se riješite ove ružne nuspojave pušenja, jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tijela. Možete je i iscijediti u sokovniku pomiješanu s jabukom i limunom ili je isjeckajte u salatu.

Kivi, limun i narandža

Osim vode, pušenje iz tijela izbacuje i vitamine A,C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade. Sok od narandže hidrira tijelo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscjedite dvije narandže, dodajte malo vode i popijte između obroka.