U Bijeljini je za litar benzina na jednoj benzinskoj pumpi potrebno izdvojiti 1,94 KM, dok mu je, na trebinjskim benzinskim pumpama, cijena iznosila od 2,19 do 2,28 KM.

gorivo pumpa.jpg

Ukoliko u rezervoar u Trebinju naspete 55 litara benzina, u najboljem slučaju koštaće vas 120,45 maraka, dok vam je u najvećem semberskom gradu za to potrebno 106,7 KM, odnosno oko 14 KM manje.

Ipak, cijena na većini trebinjskih pumpi je 2,28 KM, što znači da će u odnosu na Bijeljinu, za pun rezervoar, Trebinjci izdvojiti skoro 20 KM više.

Gotovo identična situacija je i sa dizelom, koji u Bijeljini košta 1,99 KM, dok mu je cijena u Trebinju bila od 2,26 do 2,32 marke, što znači da za 55 litara Trebinjci moraju da izdvoje u prosjeku oko 17 KM više.

Vozači u Trebinju s pravom tvrde da ih vlasnici benzinskih stanica poprilično zakidaju, navodeći da je neralno da je cijena u Trebinju u odnosu na Bijeljinu po litru derivata veća u prosjeku od 25 do 30 pfeninga.

Pojeftinjenje naftnih derivata očekuju i trebinjski taksti, te drugi prevoznici, navodeći da vlasnici benzinskih pumpi trendove u svijetu prate samo kada dođe do poskupljenja, što nije slučaj i kada dođe do pojeftinjenja.

Vlasnici benzinskih pumpi podsjećaju da se cijene formiraju slobodno, što znači da nema izgleda da država interveniše u smislu limitiranja maloprodajne cijene.

Na visoke cijene naftnih derivara najviše su uticale nove akcize, koje su usvojene početkom ove godine.

Na početku prošle godine, Hrvatska je imala veću cijenu u odnosu na Republiku Srpsku i Federaciju BiH za 75 pfeninga, a sada je ta razlika svega 17 feninga. Razlika u odnosu na Srbiju bila je 49 pfeninga, a sada je 26 pfeninga.