U danu kada Trebinje slavi 100 godina od oslobođenja u Prvom svjetskom ratu, Muzej Hercegovine će široj javnosti pokazati ratnu dobrovoljačku zastavu iz tog perioda koja je u naš grad, preko Solunskog fronta, donesena iz Sjedinjenih Američkih Država.

zastava prvi svjetski rat (2).JPG

Za očuvanje zastave najzalužniji je Savo Vuković iz sela Zagora na Trebinjskim brdima, tada nastanjen u SAD-u, koji je zastavu, izvezenu u Americi, preuzeo pri svom odlasku na branih otadžbine i preko Solunskog fronta donio je u Trebinje.

"Veličine je dva puta dva metra, dužina koplja je 3,40 metara, a na vrhu je bakreni krst koji je pozlaćen. Oko zastave su stavljene pozlaćene žute rese dužine pet centimetara", pojasnio nam je Savov unuk Vujadin Vuković.

Na zastavi je sa jedne strane prišiveno ulje na platnu dužine 90x70 centimetara na kome su Jug Bogdan i devet Jugovića sa natpisom "Braća Jugovići" nepoznatog autora.

"Kada je zastava otišla na restauraciju 2016. godine i restaurator skinuo sliku sa platna ispostavilo se da je to slika sa dva lica jer je sa druge strane bila ista slika, ali pisalo je "Brothers Jugovici", kaže Vuković.

Sa druge strane zastave je trobojka i vjerovatno je  brzina učinila svoje tako da zastava nije prosječena, da se slika vidi i sa jedne i sa druge strane.

Na otvaranje spomenika Njegošu 1934. godine, izaslanik kralja Aleksandra I Karađorđevića, odlikovao je ovaj barjak "Lentom kralja Aleksandra" koja je i danas u dobrom stanju.

"Lenta je u trobojci crvena, plava i bijela dužine 70 centimetara, a na njoj se nalazi kruna Karađorđevića", pojasnio je Vuković.

Dobrovoljci iz Prvog svjetskog rata sa zastavom su se okupljali na različitim manifestacijama tako i na Stradunu u Dubrovniku 1929. godine.

zastava prvi svjetski rat (1).JPG

Zastava je bila u privatnom vlasništvu porodice Vuković u selu Zagora, nošena je po svadbama i kada je počela da se oštećuje ostavljena je u seosku crkvu u Zagori. Tu je bila i tokom Drugog svjetskog rata, a nakon toga odnesena je u trebinjsku Sabornu crkvu. 

Uslijed vlage, oštećeno su crveno i bijelo platno, koje se počelo raspadati, zbog čega je bila neoiphodna njena restauracija.

"Mislim da na ovim prostorima ovakva dobrovoljačka zastava ne postoji i samim tim će to biti vrijedan eksponat za naš Muzej Hercegovine gdje će se ona ubuduće biti izložena", istakao je Vuković.

Restauraciju zastave izvela je Nataša Skrinjak-Cvetković, konzervatot-restaurator iz Beograda.

Sredstva za realizaciju obezbijedili su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 i njihovih potomaka i Grad Trebinje.