Koliko god žena bila spremna za taj korak da u životu postane majka, ili se možda nikad ne osjeća dovoljno spremnom, onog trenutka kada sazna da je u drugom stanju za nju počinje jedna nepoznata avantura.

trudnica.jpg

Naravno, svaka buduća majka se trudi da tokom tih devet mjeseci dodatno, i možda kao nikad prije, povede računa o svojim životnim navikama, ishrani, kako bi plod dobio sve hranljive materije koje su mu potrebne. Svakako, uvijek postoji opcija suplemenata, ali kako sami ljekari i nutricionisti ističu, ubjedljivo najbolji način unosa vitamina i minerala u organizam jeste putem ishrane.

Zato smo odlučili da se u nastavku ovog teksta detaljnije posvetimo ovoj temi. U produžetku saznajtekoje su to najvažnije namirnice koje treba da konzumirate tokom trudnoće.

Posno meso

Amino kiseline u proteinima su neophodne svim ćelijama kako vašeg, tako i bebinog organizma, za pravilno funkcionisanje. Prema nutricionistima dnevni unos bi trebalo da iznosi oko 75 g proteina.

Bijelo pileće i ćureće meso je odličan izbor, s obzirom na to da obiluje i gvožđem koje je i vama i plodu prijeko potrebno, naročito zato što anemije u trudnoći nisu nimalo rijetka pojava.

Takođe se preporučuje i govedina kao dio vaše ishrane. U svakom slučaju - meso treba i te kako da se nađe na vašem jelovniku. 

Sočivo

Jedan od najvažnijih sastojaka odnosno vitamina koji su trudnici neophodni jeste vitamin B odnosno folna kiselina kada ga uzimate u suplementima. Vaša ishrana time treba da obiluje naročito u prva tri mjeseca trudnoće, jer ovaj sastojak direktno utiče na formiranje nervnog sistema kod bebe, što je naučno dokazano, i smanjuje mogućnost poremećaja u razvoju, koji se odnose na kičmenu moždinu.

Sočivo obiluje gvožđem, proteinima, vitaminom B6, i zato bi definiitvno trebalo da ga uključite u ishranu.

Možete ga jesti kao prilog, u supama, salatama. 

Jogurt

Vašoj bebi je potreban kalcijum, prije svega za razvoj kostiju. Nutricionisti u tom smislu predlažu prije jogurt nego mlijeko, jer je podjednako bogat kalcijumom, plus sadrži folnu kiselinu, ali i aktivne kulture koje poboljšavaju crijevnu floru, i znatno olakšavaju probavu, koja može biti često poremećena tokom devet mjeseci trudnoće zbog hormonskih promjena. 

Losos

Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama, i to onim koje sadrže najvažniji lanac DHA. One su od ogromnog značaja, jer doprinose metabolizmu i apsorpciji A i E vitamina, smanjuju rizik od prenatalne depresije, i značajne su za razvoj bebinih očiju i mozga. 

Osim lososa, zbog ovih hranljivih sastojaka se u ishrani preporučuju i sardine i skuša. 

Avokado

Avokado obiluje folnom kiselinom, kalijumom, vitaminom C, kao i vitaminom B6, što je značajno i za trudnicu - spriječavaju jutarnje mučnine, ali i za plod, jer ovi sastojci pospješuju razvoj mozga kod bebe. 

Takođe imajte u vidu da je avokado i kaloričan i bogat mastima, pa povedite računa da ne preterate sa njim ako vodite računa o trudničkim kilogramima.

Žitarice

Žitarice, poput ovsenih i raženih pahuljica su veoma važne da se nađu u ishrani tokom trudnoće, jer osim što obiluju mineralima, vitaminima, poput vitamina B i gvožđa, takođe su bogate vlaknima, koja su neophodna za normalno funkcionisanje sistema za varenje, za koji smo već rekli da može biti problematičan tokom drugog stanja zbog hormonalnih promjena. 

Orasi

Magnezijum, cink, selen, kalcijum, vitamin E, omega masne kiseline- ovim obiluju orašasti plodovi, naročito orasi, pa je to još jedna namirnica koju treba da uvrstite u svoj trudnički meni. Preporučena dnevna doza je jedna šaka oraha. Možete da ih jedete za užinu, ili pak kao dodatak salatama i jelima. 

Šargarepa i paprika

Crveno i narandžasto povrće, poput šargarepe i paprike, obiluje beta-karotenom, koje organizam potom pretvara u vitamin A, a koji su važni za razvoj bebinih očiju, kože, kostiju, organa. Takođe su odličan izvor vitamina B6 i C, važnih za imunitet trudnice.

Najefikasnije je ako ovo povrće konzumirate bez termičke obrade - kao svježe.

Limun i mango

Trudnicama prija i voće koje obiluje vitaminima C, među kojima je i limun i mango. Ovo voće je posebno pogodno kod onih budućih mama koje imaju problem sa mučninama. 

Voda

Iako tehnički nije namirnica, voda je veoma važna u zdravim navikama svih nas, pa tako i trudnica. Važno je da u svakom momentu vaš organizam bude dovoljno hidriran, pa je 1,5 vode dnevno minimum kog treba da se pridržavate.