Azil za pse u Trebinju dobio je danas licencu za izvoz pasa u zemlje Evropske unije, kojom će napušteni psi uskoro dobiti udomitelje širom starog kontinenta, piše TrebinjeLive.info.

psi-lutalice-trebinje.jpg

Odluku o licenci donijela je Kancelarija za veterinstvao BiH i sa njom su danas upoznati nadležni u Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove.

Prema riječima načelnika ovog Odjeljenja Janje Ćapin, za dobijanje ove licence bilo je potrebno ispuniti visoke kriterijume.

"To se prvenstveno odnosi na dostavljanja kompletne dokumentacije vezane za azil i pse koji borave u njemu, dok su se predstavnici Kancelarije za veterinarstvo obilaskom azila uvjerili da su higijena, uhranjenost, zdravstvena njega pasa i sami uslovi u azilu na zadovoljavajućem nivou i da ispunjava kriterije kako bi mogao biti uvršten na listu skloništa iz kojih se životinje izvoze u Evropsku uniju", pojasnila je Ćapin.

Na ovaj način će broj pasa u azilu, a samim tim i na ulicama Trebinja biti značajno smanjen.

"Psi koji budu izvezeni u Evropsku uniju dobiće adekvatan tretman i smještaj, jer smo svi svjesni, proučavajući regulativu i praksu EU, koliko pažnje poklanja brigi i njezi životinja", navela je Ćapin.

U prethodnom periodu azil na Obodini je rekonstruisan, registrovan je kod Ministarstva  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i napravljen je registar podataka sa podacima za svakog psa koji se zbirine u azil i registrovanim vlasničkim psima, čime je kompletan proces zbrinjavanja pasa uveden u zakonske i pravne okvire.

Ćapin je napomenula da su nadležni iz pomenutog ministarstva u saradnji sa veterinarskim inspektorom i veterinarskom ambulantom koja se brine o zdravlju pasa dok borave u azilu, u procesu pregovaranja sa udruženjem „Dogs trust“ iz Sarajeva oko sterilizacije kako nevlasničkih, tako i vlasničkih pasa na području Trebinja.

"Sterilizacija predstavlja značajan toršak za vlasnike, a, osim toga, na taj način bi se pomoglo u sprečavanju daljeg povećanja broja nevlasničkih pasa", istakla je Ćpain.

Ona je podsjetila da je Trebinje je grad koji vodi računa o humanosti i brizi prema životinjama, prvenstveno nevlasničkim psima, koji uglavnom predstavljaju problem i teret za svaku lokalnu zajednicu.

Broj pasa koji boravi u azilu na Obodini je promjenjiv, a prosjek je od 30 do 35 pasa.

Azil na Obodini djeluje pri "Komunalnom" preduzeću.