Došla je jesen, a sa njom i sezona fantastičnog povrća i voća. Jedna od njih na koju treba posebno da obratite pažnju jeste bundeva.

bundeva.jpg

Osim što je jako ukusna i što daje mogućnost konzumacije na brojne načine (kuvana, pečena, kao pire, kao prilog jelu, u smutiju, kao potaž, u pitama...) bundeva je jako zdrava za ishranu kako odraslih tako i najmlađih.

Zato ove jeseni ne zaobilazite ovaj narandžasti dar prirode, a u nastavku teksta saznajte kakve se to blagodeti donosi našem organizmu.

Pomaže pri mršavljenju

Možda vam ovo nije palo na pamet, ali bundeva je zapravo jako dobra za mršavljenje i to prevashodno zbog visokog procenta vlakana.

Redovnom konzumacijom bundeve poboljšavate rad probavnog trakta što je u direktnoj vezi sa gubljenjem kilograma. 

Pored toga držaće vas dugo sitima, a sadrži i nevjerovatnih 91% vode pa je odlčna za hidrataciju organizma. 100g bundeve sadrži samo 26 kalorija.

Kako da je konzumirate da biste gubili kilograme?

Pečene sjemenke bundeve su odlična dijetetska grickalica, pa kada dobijete napad gladi slobodno pogrickajte šaku sjemenki bundeve.

Kada dobijete napad gladi za nečim slatkim, samo isjecite krišku bundeve, ispecite je u rerni, pospite sa malo cimeta i malo meda i uživajte.

Uvedite bundevu u neke svakodnevne recepte kao što su smuti napici ili mafini, hljebovi i slično...

Jača imunitet

Ako ste često bolesni tokom jesenjih dana, bundeva definitivno treba da se nađe na vašem nedjeljnom meniju. Obiluje vitaminima A i C, a svi znamo koliko su oni važni za jačanje imunog sistema. 

Pored ovoga bundeve obiluju folnom kiselinom, manganom i riboflavinom - esencijalnim za jak imuni sistem.

Čuva srce

Bundeva takođe čuva vaše srce zahvaljujući visokom nivou vlakana, kalijuma i vitamina.

Velike količine magnezijuma u bundevi još su jedan razlog da konzumirate bundevu ove jeseni. Magnezijum je direktno odgovoran za zdravlje srca.

Samo jedna četvrtina šolje šečenih bundevinih sjemenki donosi polovinu potrebne dnevne količine magnezijuma neophodne za pravilno funkcionisanje srca, štiteći vas od kardio-vaskularnih oboljenja i smanjujući opasnost od srčanog udara.

Usporava starenje kože

Bundeva je odlična i za ljepotu kože. Nije ni čudo što na tržištu možete naći veliki broj komercijalnih maski za lice baš na bazi bundeve. 

Zahvaljujući beta karotenu koji bundevi daje onu specifičnu narandžastu boju i koji se u našem organizmu pretvara u vitamin A bundeva doprinosi elastičnosti kože i usporava starenje.

Možete napraviti i domaću masku od bundeve. Ispecite četvrtinu šolje isjeckane bundeve, izgnječite da se stvori pire, dodajte jedno jaje i kašičicu meda, promiješajte da se sve sjedini, pa nanesite smjesu na čisto lice, ostavite da odstoji 20-ak minuta pa isperite. Masku možete koristiti jednom nedjeljno.

Poboljšava raspoloženje

Ovo vas je možda iznenadilo, ali redovnom konzumacijom sjemenki bundeve možete uticati i na svoje raspoloženje.

Sjemenke bundeve obiluju triptofanom - vrstom aminokiseline koja direktno učestvuje u izgradnji neurotransmitera seratonina - hormona sreće.

Manjak seratonina u organizmu može dovesti do pojave anksioznosti i depresije, zato svaki dan šaka bundevinog semena i osmijeh na lice.