Na području Hercegovine će u ovoj i narednoj godini biti realizovane višemilionske infrastrukturne investicije koje će omogućiti bolju i bezbjedniju putnu komunikaciju, kao i otvaranje ovog dijela Republike Srpske prema ostatku Srpske i Srbiji, rekao je Srni direktor Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" Nenad Nešić.

nenad nesic putevi.jpg

On je istakao da je u planu investicija tog preduzeća za narednu godinu i kompletna revitalizacija putnog pravca Trebinje-Ljubinje-Stolac, za koju će "Putevi Srpske" izdvojiti više od 20 miliona KM vlastitih sredstava. 

"Već smo sanirali šest najkritičnijih kilometara puta od Trebinja do Ljubinja, a u narednim danima sa inženjerima `Puteva` obići ću i putni pravac za Stolac, kako bismo sagledali šta tu možemo prioritetno da riješimo, prije nego što krenemo u cjelokupnu rekonstrukciju te dionice", pojasnio je Nešić. 

Govoreći o investicijama na području Trebinja, Nešić je naveo da su u proteklom periodu "Putevi Srpske" finansirali rekonstrukciju ulica Kralja Petra Prvog Oslobodioca i 9. januar u koje je uloženo više od 350.000 KM, čime su ove saobraćajnice kompletno sanirane poslije skoro pola vijeka. 

U toku je, kako je rekao, izgradnja dijela istočne obilaznice sa kružnim tokom, koju ovo preduzeće finansira sa 900.000 KM, a biće puštena u saobraćaj do 20. novembra. 

Nešić je naveo da u dogovoru sa gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem, u 2019. planiraju da počnu izgradnju velike obilaznice koja će sav teretni saobraćaj izmjestiti iz centra grada. 

"Izgradnja ove obilaznice podrazumijeva višemilionska ulaganja. Spojićemo magistralne pravce za Mostar, Dubrovnik, Herceg Novi, Nikšić i Bileću", rekao je Nešić. 

On je istakao da su značjna ulaganja planirana i na području ostalih istočnohercegovačkih opština i da je vrlo važno da se cijela Republika Srpska ravnomjerno razvija. 

"Lokalne zajednice kandidovale su prioritetne projekte, a njihova realizacija je u toku ili je u planu za narednu godinu", naveo je Nešić. 

On je rekao da će u Bileći biti izgrađen kružni tok kod spajanja magistralnih pravaca prema Trebinju i Nikšiću, kao i da će, nakon što opština završi izgradnju kanalizacione mreže, biti rekonstruisana glavna ulica za koju su "Putevi" već obezbijedili 150.000 KM. 

Prema njegovim riječima, na području Gacka biće rekonstruisan put prema Plužinama u Crnoj Gori, dok će tokom 2019. biti proširena dionica puta od tunela Čemerno do Vrbe. 

Nešić je naveo da je na području Nevesinja rekonstruisana Ulica Cara Dušana i urađen kružni tok ukupne vrijednosti oko 400.000 KM, te izgrađen most na Zovom dolu. 

"U narednih nekoliko dana počeće izgradnja putne spojnice ka Berkovićima i Gacku, čija je vrijednost oko 300.000 KM. Plan `Puteva` je i da saniramo Ulicu Miloša Obilića za čiju rekonstrukciju je novac već obezbijeđen", pojasnio je Nešić. 

Kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Hercegovini, Nešić je istakao izgradnju novog puta od Broda na Drini do Šćepan Polja i Tjentišta, za koje se traži najpovoljniji model finansiranja.

"Vlada Srbije je obezbijedila 20 miliona KM, ali mi sada moramo da izdvojimo još 160 miliona KM kako bismo izgradili cjelokupnu dionicu i prema Crnoj Gori i prema Tjentištu", rekao je Nešić.