U Trebinju je večeras obnovljen rad Društva prijatelja Trebinja, čiji će članovi u narednom periodu biti jedni od predlagača ideja, pokretači projekata i svojevrsno savjetodavno tijelo lokalnoj vlasti.

drustvo prijatelja trebinja 2018 (1).jpg

Za novog predsjednika izabran je arheolog Đorđo Odavić, dok članove društva čine ugledni Trebinjci koji su se istakli u svojim profesijama i koji teže da ovaj grad bude prepoznat kao mjesto sa bogatom istorijom, tradicijom i kulturom. 

Odavić je rekao da je ovo Društvo veoma uspješno radilo na afirmaciji kulturne baštine, ali da su se aktivnosti vremenom ugasile, zbog čega su odlučili da ponovo obnove njegov rad. 

On je podsjetio da su svojevremeno, upravo na zalaganje članova društva, ponovo "proradili" javni časovnici kulturno-istorijske vrijednosti - na zgradama Centra za informisanje i obrazovanje i Muzeju Hercegovine, gradski park je dobio nove klupe, a rodne kuće trebinjskih velikana, poput Mića Ljubibratića, spomen ploče. 

djordjo odavic.jpg

"Namjeravamo da radimo takve stvari i dalje, kako bi Trebinje uzdigli na ono mjesto koje mu pripada. Ovo je najreprezentativniji grad u BiH i Srpskoj, kada je u pitanju kulturna baština, jer ima mnogo toga što se može svijetu predstaviti", rekao je Odavić. 

On je dodao da Trebinje mora da bude šire prepoznatljivo po svojoj kulturnoj baštini, kao što su Venecija, Dubrovnik ili Kotor na karti svijeta.   

Odavić je rekao da gradovi mnogo skromnije kulturno-istorijske baštine konkurišu na razne programe međunarodnih fondova, zbog čega nema nijedan razlog da to i Trebinje ne čini. 

"Najviše spomenika kulture u BiH ima Trebinje. Na zvaničnoj listi preliminarnih spomenika kulture Mostar ima 51 takav lokalitet, Sarajevo 65, Banjaluka 44, a Trebinje čak 98", naveo je Odavić. 

drustvo prijatelja trebinja 2018 (4).jpg

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je da će Gradska uprava pružiti punu podršku ovom Društvu, navodeći da od članova očekuje da iniciraju nove ideje i projekte koje će grad finansijski pomoći. 

"Ideju o obnovi Društva prezentovali su mi Đorđe Odavić i Mihajlo Tešanović. Oni žele da sa ostalim članovima rade na realizaciji ranije uspostavljenih ciljeva, a sada su stečeni uslovi da i grad bude taj koji će im pomoći", naveo je Petrović. 

On je rekao da mu je veoma drago što su se članovi Društva sporazumjeli kako bi njegovi organi radili u punom kapacitetu, savjetovali lokalnu vlast i svojim idejama pomogli da se urade bitni projekti koji do sada nisu prepoznati kao značajni za ovu lokalnu zajednicu. 

drustvo prijatelja trebinja 2018 (5).jpg

"Primjenom njihovim ideja i savjeta sigurno je da će Trebinje imati značajniju poziciju u ovom regionu", poručio je Petrović, dodajući da su ciljevi Društva i gostoprimstvo, te prihvatanje svih onih ljudi koji žele da pomognu ovom gradu. 

Društvo je osnovano 2001. godine, ali je smrću jednog od osnivača Dušana Duka Sekulovića prestalo sa radom. 

drustvo prijatelja trebinja 2018 (3).jpg

drustvo prijatelja trebinja 2018 (2).jpg