U Hramu Svetog Save u Diseldorfu počela je Sveta arhijerejska liturgija na kojoj će NJegovo preosveštenstvo episkop Grigorije biti uveden u tron arhijereja Eparhije frankfurtske i cijele Njemačke.

ustolicenje vladika grigorije.jpg

Ustoličenje će obaviti episkop Lavrentije koji je bio prvi episkop Srpske pravoslavne eparhije zapadnoevropske i australijske sa sjedištem u Londonu od 1969. do 1990. godine. 

Ustoličenju prisustvuje više od deset episkopa, među kojima su zapadnoevropski Luka, austrijsko-švajcarski Andrej, bihaćko-petrovački Sergije, skandinavski Dositej, timočki Ilarion, temišvarski Lukijan, raško-prizrenski Teodosije, umirovljeni vladika Konstantin, kao i dvojica ruskih vladika Marsko i Tihon. 

Na ustoličenje je stigao i veliki broj vjernika iz Srbije i Republike Srpske, a najavljeno je i prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. 

Ustoličenju prisustvuju gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i njegov zamjenik Mirko Ćurić, načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, načelnik Bileće Miljan Aleksić, proslavljeni košarkaš Dejan Bodiroga, direktor HET-a Gordan Mišeljić, biznismen Vuk Hamović i brojni drugi ugledni gosti. 

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju 2018. godine, episkop Grigorije izabran je za episkopa Eparhije frankfurtske i sve NJemačke. 

Episkop Grigorije rođen je 17. decembra 1967. godine u Varešu. Srednju bogoslovsku školu završio je 1988. godine u Beogradu, nakon čega je upisao Bogoslovski fakultet, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve /SPC/. 

Zamonašen je u manastiru Ostrog 1992. godine, odakle je sa episkopom Atanasijem /Jevtićem/ otišao u obnovljeni manastir Uspenja Presvete Bogorodice Tvrdoš kod Trebinja. 

U čin jerođakona rukopoložen je 17. jula 1992. godine, a u čin jeromonaha 19. avgusta iste godine. Bogoslovski fakultet završio je 1994. godine, a doktorirao 2014. godine. 

Tvrdoški iguman postao je 1996. godine, a arhimandrit 19. avgusta 1997. godine. Kao episkop zahumsko-hercegovački i primorski ustoličen je 1999. godine, po blagoslovu NJegove svetosti patrijarha Pavla. 

Vladika Grigorije nosilac je Ordena Republike Srpske.