Za one koji pate od krvarenja desni, lošeg zadaha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao kao dobar saveznik u održavanju zdravlja zuba. Antibakterijska i antibiotska svojstva bosiljka mogu da pomognu u sprečavanju takvih oralnih bolesti.

bosiljak.jpg

Bosiljak je, takođe, začin koji ima fantastičan uticaj na zdravlje i organizam. Ublažava prehladu, doprinosi zdravlju srca, bubrega, očiju i zuba, a pomaže i u liječenju raka. Prenosimo vam 15 ljekovitih dejstava ovog prirodnog medikamenta. 

1. Snižava temperaturu i ublažava simptome prehlade 

Budući da bosiljak ima antibakterijska svojstva, lišće bosiljka je jako efektno u liječenju raznih upala i temperature. Skuvajte lišće bosiljka u čaju i polako pijte. Smanjićete simptome bolesti, kao što su peckanje i grebanje u grlu i osjetljivost na kašalj. 

2. Pomaže u borbi protiv prehlade, astme i bronhitisa 

Mješavina lišća bosiljka s đumbirom i medom izvrstan je lijek za liječenje raznih respiratornih bolesti, poput prehlade, gripa, astme i bronhitisa. Mješavina otvara disajne puteve koje je blokirao sekret i pomaže obolelima da pravilno dišu. 

3. Liječi upaljeno grlo 

Ako imate upalu grla, dobro je grgljanje mlake vode u kojoj je neko vrijeme bio potopljen bosiljak. Djelovaće protivupalno i olakšaće simptome upale. 

4. Doprinosi zdravlju srca 

Jedenje bosiljka smanjuje nivo holesterola u tijelu i generalno se smatra jednim od najboljih začina za srce. Smanjuje rizik od srčanog udara i kardiovaskularnih slabosti.

5. Protivstresno djelovanje 

Bosiljak je generalno dobar za zdravlje, a travari preporučuju žvakanje barem 12 listova bosiljka dnevno. Uz dobro zdravlje, bosiljak ima direktni uticaj i na stres, to jest, vitamini i antioksidansi koje otpušta pozitivno utiču na smanjenje stresa. 

6. Poboljšava rad bubrega 

Bosiljak jača bubrege i izvrstan je u borbi protiv bubrežnog kamenca. Travari predlažu jedenje mješavine bosiljka i meda barem šest mjeseci kako bi ublažili bolove i isterali kamen iz tela. 

7. Liječi usne infekcije 

Infekcije i čirevi koji se mogu pojaviti u ustima je dobro u prvu ruku liječiti žvakanjem listova bosiljka. Smanjiće bol i infekciju, kao i zadah. 

8. Ublažava otok nakon uboda insekata 

Namažite čajnu kašičicu paste od bosiljka na otok. Za kratko vrijeme otok će da splasne i smanjiće se bol i iritacija. 

9. Održava zdravlje zuba 

Za one koji pate od problema krvarenja desni, lošeg daha i propadanja zuba, bosiljak se pokazao dobrim saveznikom u održavanju zdravlja zuba. Antibakterijska i antibiotska svojstva bosiljka mogu pomoći u sprečavanju takvih oralnih bolesti. 

10. Održava zdravlje očiju 

Obilje vitamina A koje sadrži bosiljak ima pozitivan učinak na zdravlje očiju. Pojačava otpornost očiju na razne bolesti, a samo nekoliko kapljica kapi s bosiljkom može da osvježi umorne oči.

11. Štiti DNK 

Listovi bosiljka sadrže mnoštvo fitonutrijenata i antioksidanasa, koji štite ćelije DNK od oštećenja nakon izlaganja ultraljubičastim zracima. 

12. Smanjuje poriv za povraćanjem 

Kako biste trenutno dobili olakšanje od čestih povraćanja, pomiješajte sok od bosiljka s medom i sokom od đumbira. 

13. Pomaže u liječenju raka 

Bosiljak steže vene koje dopremaju hranjive supstance tumorima koji uzrokuju rak, a sam po sebi pomaže u liječenju brojnih vrsta raka, uključujući rak dojke. Antikancerogena svojstva bosiljka takođe sprečavaju rast oralnog karcinoma. 

14. Liječi poremećaje u radu pluća 

Šteta na plućima nastala prehladom, tuberkulozom ili pušenjem može da se ublaži jedenjem bosiljka jer sadrži vitamin C, eugenol i kamfen koji su dokazno efikasni kod liječenja bolesti pluća. 

15. Pomaže kod prestanka pušenja 

Žvakanje bosiljka smanjuje želju za cigaretom. Samo jedan listić je dovoljan da smanji želju i odloži žudnju za pušenjem cigareta, piše 24sata.hr.