Slabljenje muskulaturno-skeletnog sistema je proces do kog neminovno dolazi s godinama.

slabljenje misica.jpg

Ipak, nekad se znaci distrofije mišića jave preuranjeno, što, osim kod određenih zdravstvenih stanja, može biti u vezi i sa životnim stilom - fizička neaktivnost, dosta vremena provedenog u sjedećem položaju...

To dalje može rezultirati pojavom bolova u zglobovima, sklonošću ka prelomima, a koštano-mišićni sistem je posebno problematičan kod žena, zbog pojave osteoporoze i menopauze. Dakle, o svemu treba razmišljati na vrijeme.

A koji su to tipični simptomi da mišići slabe i kako je to moguće preduprijediti, saznajte u nastavku. 

Bol i krutost u mišićima

Takozvani gubitak ćelija u mišićima obično se opisuje kao slabost i nemoć u istima. Blagi simptomi su na primjer kada vam je teško da ustanete sa stolice, ili kada vas brzo zabole mišići i zglobovi dok ste u istom položaju - kada se recimo fenirate.

Takođe, tipična je pojava slabije fleksibilnosti, potom grčeva, a nekad se javljaju i oštriji bolovi u mišićima.

Nadutost u nogama i zglobovima

Ovaj simptom može biti u vezi i sa visokim temperaturama, dugim sjedanjem, ili pak stajanjem, naročito ako se ne bavite nikakvom sportskom aktivnošću.

Takođe mogu biti i indikator da su vam mišići slabi, pa se opterećenje prenosi na meka tkiva okolo. 

Povijena kičma

Problem sa krivom kičmom i nastaje kada mišići leđa nisu dovoljno jaki da je drže pravom, pa vremenom uglavnom nastaje problem sa skoliozom.

Ovo nam je svima poznato kao nepravilan stav ili držanje, i nešto je na čemu je jako važno da radimo - da se opominjemo svakodnevno i da redovno vježbamo kako bismo ojačali ovu grupu mišića. 

Problem sa disanjem

Iako ovo nije čest simptom, pomenimo i njega. Uglavnom se javlja kada su mišići leđa toliko oslabljeni da ugrožavaju mišiće grudnog koša, što se održava na proces disanja, odnosno otežava ga.

Propratni znaci su i problem sa koncentracijom, glavobolje, kao i loš kvalitet sna. 

Nepravilni otkucaji srca

U vezi sa prethodnim pasusom, posljedica mogu biti i pojave aritmija, koje naravno mogu biti i sasvim drugačije prirode.

Ali, znaci na koje treba da obratite pažnju osim kratkoće daha su - preskakanje otkucaja, nesvjestica, znojenje dlanova i nogu. 

U svakom slučaju, obratite dodatnu pažnju ako prepoznajete neke od ovih simptoma kod sebe, i konsultujte se sa ljekarom.

Takođe, praktikujte zdrav životni stil, koji na prvom mjestu podrazumijeva ishranu bogatu vitaminima i mineralima i fizičku aktivnost.