Nakon naporne sezone u kojoj je završio snimanje trećeg nastavka popularne serije "Ubice mog oca", proslavljeni glumac Vuk Kostić stigao je tamo gdje se osjeća najljepše - u Trebinje i na Bilećko jezero.

vuk kostic bilecko jezero (1).jpg

Upravo ova dva mjesta posjećuje i po nekoliko puta godišnje. Ovdje žive, kako kaže u razgovoru za TrebinjeLive.info, njemu veoma dragi ljudi, sa kojima se svakodnevno druži kada je u Hercegovini.

Uz druženje, tu je i da se odmori uz ribolov. Potencijali Bilećkog jezera Kostiću su zadivljujući pa ne bježi od svakodnevnog sjedanja u čamac i zabacivanja štapa sa svojim prijateljima iz Sportskog ribolovnog društva "Leotar".

"Ovde se osećam kao domaći. Više od deset godina dolazim kod Ljuba Miljanovića, koji je ovde ribočuvar. Volim ribolov i prirodu, a i ko ovo ne bi voleo, pa taj je siromašan čovek", kaže Kostić, dok se priprema da sjedne u čamac i krene u novu ribolovnu avanturu Bilećkim jezerom.

Od ljudi iz Sportskog ribolovnog društva i njihovog šefa Željka Kraljevića dobio je i laskavu titulu - prijatelj jezera i čuvar prirode.

"Kad dođem u ove krajeve isto je kao da sam kod kuće. Ovde nekako pobegnem od svega. Radio sam čak i jednu noćnu smenu, pošto smo noću pecali, pa smo spavali u ovoj konzervi na početku jezera", priča nam Kostić.

Veliki je ljubitelj prirode, a uz ribolov uživa i u ronjenju i lovu. Kaže da je vrlo lako sve raskućiti i prodati, ali da je najteže sačuvati, pa makar se radilo i o ribi, zbog čega je posebno zadivljen ribočuvarima iz "Leotara", čije je društvo jedno od najjačih i najbolje organizovanih u regionu.

"Ribolov je meni život. Bio bih tužan kada ne bi bilo moje umetnosti i toga što snimam, ali to je posao, a za ovo živim, ovo najviše volim", kaže Kostić, dodajući da na simboličan način "drži dio od Višegrada do Trebinja".

vuk kostic bilecko jezero (2).jpg

Svaki njegov dolazak u Hercegovinu prati i druženje na splavu "Apolon" na Bilećkom jezeru, vlasništvo Rista Milenića iz Bileće.

"Po Hercegovini sam obišao i Trebišnjicu, manastire, vrleti, da ne bude da sam od Trebinja i Bileće video samo Ristov 'Apolon'", navodi Kostić.

Strastveni je zaljubljenik i u lov. Pa nije ni čudno što je zaštitno lice nove kampanje "Srbijašuma".

"U Negotinskoj krajini pravimo dimljene kobasice. Uživamo u tome, kao i u ribolovu. Nije nam cilj da upecamo mnogo ribe. Najvažnije je druženje, a ulov je sam po sebi samo potvrda veštine", ponosno nam priča Kostić.

MEĐU NAJBOLjIM RIBILOVCIMA MEĐU GLUMCIMA

Vuk Kostić važi i za najbolje ribolovce među glumcima, posebno u morskim vodama. Po slatkim se još uvijek usavrašava.

"Tu je i Vojin Ćetković. A odličan je i Vanja Grbić, koji će mi se pridružiti na Bilećkom jezeru", kaže Kostić, koji od trofeja ima soma od 50 kilograma.

Upravo pred polazak na novo pecanje, Kostiću smo poželjeli "bistro". Kamera, fotografski aparat i diktafon nisu mogli dalje od obale Bilećkog jezera. Sujevjerje je bilo jače.

ČETIRI PUTA GODIŠNjE U HERCEGOVINI

Svaki put kada ide za Crnu Goru i kad se iz nje vraća, obavezno svraća u Trebinje i Hercegovinu.

"Ne daj Bože da me neko vidi a da se ne javim. Dođem leti, u oktobru, na proleće. Sigurno četiri puta godišnje, a kad idem za Crnu Goru onda su to po dva svraćanja u ovaj kraj", kaže Kostić.

Na Bilećkom jezeru uvijek ga dočekaju ribočuvar Milenko Vučurević Miko i Zdravko Damjanac Čegi, koji na obalama jezera živi skoro dvije decenije.

Tako je bilo i ovoga puta.

"Vuk dolazi dugi niz godina i voli da provede ovdje vrijeme, da malo peca ribu. On je naš član već nekoliko godina i svi volimo da se družimo", kaže nam Miko.