U posljednje vrijeme sve veći broj Trebinjaca žali se na "miris" domaćih životinja, posebno u višim zonama grada. Potražili smo odgovor - gdje je dozvoljeno i pod kojim uslovima držati domaće životinje kao što su svinje ili kokoške.

svinje.jpg

U prve dvije zone grada strogo je zabranjeno držanje domaćih životinja poput svinja ili kokošaka, a nadležni inspektori su ti koji će, ukoliko stigne prijava ili po službenoj dužnosti, vlasniku životinja prvo izdati upozorenje da ih ukloni, a ukoliko to ne bude ispoštovao - dobiće novčanu kaznu.

Držanje u prvoj i drugoj zoni se uopšte ne toleriše, uvjeravaju nas u Odjeljenju za inspekcijske i poslove komunalne policije, navodeći da u to područje spada uži centar grada (prva zona) i šira okolina svih gradskih naselja.

"Nadzor nad poštovanjem ove odluke skupštine grada vrši komunalna policije koja po potrebi izlazi na teren. Nije nam cilj kažnjavanje, ali se odluka mora poštovati i svi koji je prekrše moraju da snose odgovornost", kaže nam načelnik ovog Odjeljenja Bojan Čvoro.

Inspektori se susreću sa različitim slučajevima, pa je tako u jednom trebinjskom naselju komšija prijavio komšiju da drži svinje. Nakon što je inspekcija izašla na teren i izdala nalog za uklanjanje svinja, komšija koji je dobio nalog prijavio je  inspekciji komšiju koji je njega prijavio, jer je i on držao svinje.

Slučaj se završio na način da su obojica morala da uklone svinje, odnosno da ih premjeste na dozvoljeno mjesto (selo) ili da ih prije vremena spreme za pastrme.

Držanje domaćih životinja je dozvoljeno u trećoj i svakoj narednoj zoni, ali pod posebnim uslovima propisanim skupštinskom odlukom.

Odlukom je jasno propisano da za držanje, konkretno, konja i goveda, udaljenost od objekta u kome se drže mora biti najmanje 15 metara od objekta stanovanja, u odgovarajućim higijenskim uslovima, što podrazumijeva čistoću, dovoljno prostora, uslovnost objekta....

"Kada su u pitanju ostali objekti za držanje životinja, navedenom odlukom je propisano da su vlasnici objekata, ukoliko nemaju odobrenje nadležnog organa, dužni podnijeti zahtjev Odjeljenju za prostorno uređenje za izdavanje odgovarajuće dozvole u okviru koje treba da se propišu urbanističko-tehnički uslovi, a ukoliko to ne urade u ostavljenom roku koji izdavanjem rješenja određuje komunalni policajac, vlasniku objekta se izdaje prekršajni nalog", pojasnili su za TrebinjeLive.info u trebinjskoj inspekciji.

Komunalni policajac može da izda rješenja da se otklone i higijenski nedostaci, kao što su nepostojanje septičke jame sa odgovarajućim poklopcem, čistoća i slično, za šta su propisane kazne u slučaju da se ne ispoštuje nalog komunalnog policajca.

"Ako stranka ne obezbijedi odgovarajuću dozvolu u zakonskom roku od strane nadležnog organa, izdat će se rješenje o uklanjanju objekta o trošku vlasnika. Visina kazni za ovu vrstu prekršaja je za pravna lica od 2.000 do 6.000 KM, za odgovorna lica u pravnom licu od 300 do 1.000 KM, a za fizičko lice od 100 do 300 KM", navode u inspekciji.

KONTROLE NAJČEŠĆE PO PRIJAVI KOMŠIJA

Kada su u pitanju problemi ove vrste, uglavnom se radi o fizičkim licima, a kontrole se vrše najčešće po prijavi komšija.

Zanimljivo je i da u stanu, u okviru stambene zgrade se može držati jedan pas i do tri mačke, a za veći broj ovih ljubimaca vlasnik istih mora da obezbijedi saglasnost stanara ili etažne zajednice.

Trebinjci sa kojima smo razgovarali smatraju da bi u našem gradu (tri prve zone) trebalo zabraniti svaki vid držanja domaćih životinja, s obzirom da pretendujemo da budemo grad kulture i turizma.

"Domaće životinje kao što su svinje ili kokoške, ne bi smjele da se drže u nijednoj gradskoj zoni, sem seoskog područja. Mislim da treba uspostaviti rješenje kojim bi se od table do table zabranilo držanje domaćih životinja", kaže jedan naš sugrađanin.

POSLIJE RATA KRAVE PASLE U PARKU

Do 2008. godine u Trebinju je veliki broj domaćinstva držao svinje, kokoške i krave, a zanimljiv je slučaj i kada je, u godinama poslije rata, bilo i onih koji su krave vodili na ispašu u gradski park.

Tada je, sjećaju se Trebinjci, veliki broj ljudi zbog ratnih sukoba izbjegao iz sela, a sa sobom je poveo i stoku, pa joj je hranu trebalo obezbijediti na različite načine.