Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je u autorskom tekstu za "Politiku", da će na Savamaloj u ovom gradu biti podignuto spomen-obilježje Luki Ćeloviću Trebinjcu, najvećem dobrotvoru beogradskog univerziteta.

Luka-Celovic-Trebinjac.jpg

Vesić je kazao da će se tim činom ispraviti nepravda nanijeta Ćeloviću, kao i da će se Beograd na taj dostojan način oduži ovom Trebinjcu koji je bogatstvo zaradio u ovom gradu, dok je sve što je stekao ostavio mladima i nauci.

"Zato je vreme da ovaj veliki srpski dobrotvor dobije zasluženo obeležje u Savamali koju je toliko voleo, da se izvinimo u ime onih koji su vodili Beograd i Beogradski univerzitet pre nas, a koji su se na nemaran način odnosili prema Ćelovićevoj zadužbini", naveo je Vesić.

U Udruženju Trebinjaca "Jovan Dučić" u Beogradu kažu da znaju da će ova vijest razveseliti sve građane Trebinja, sve Hercegovce i ljude u Srbiji i Republici Srpskoj, koji znaju da je Luka Ćelović svoj ogromni imetak zavještao Srbiji i srpskom rodu.

"U ime Udruženja Trebinjaca u Beogradu, ponosnih na svog slavnog sugrađanina, potonjeg Beograđanina, što smo i mi danas, grad Beograd može da računate na našu podršku i pomoć u realizaciji plana oko postavljanja obeležja Luki Ćeloviću Trebinjcu u beogradskoj Savamali, u kojoj je danas najveći deo nekretnina iz zaostavštine tog trgovca, čuvenog po humanitarnim akcijama, patriotizmu i dobrotvorstvu", dodaju u Udruženju.

Inače, Luka Ćelović je poklonio Beogradu Hotel „Bristol“, gotovo čitavu Karađorđevu ulicu, zgradu Beogradske zadruge u kojoj je danas smješten "Beograd na vodi", park kod Ekonomskog fakulteta...

On je najzaslužniji zato što je dio Savamale do Željezničke stanice u Beogradu uređen po uzoru na velike evropske gradove. Kako bi dao primjer drugima, prvo je u tada prljavoj i neuređenoj Savamali podigao svoju kuću.

Potom je, poslije podizanja Beogradske zadruge, učestvovao u izgradnji velelepnog hotela „Bristol” kao i Berze. Na svom imanju u Karađorđevoj ulici, nasuprot Željezničkoj stanici, podigao je lijep park po ugledu na one koje je viđao u Francuskoj. 

Luka Ćelović je najzaslužniji za preobražaj Savamale u poslovni centar predratnog Beograda. Posljednje četiri godine, zahvaljujući razvoju projekta „Beograd na vodi”, ovom dijelu grada vraća se stari sjaj. Rekonstruisana je zgrada Beogradske zadruge, počinje uređenje hotela „Bristol”, obnovljene su fasade u Karađorđevoj ulici, zgrada Železničke stanice postaje Istorijski muzej Srbije, a do kraja godine počinje rekonstrukcija Savskog trga (nekada Vilsonov trg) na kome će 28. juna naredne godine biti postavljen spomenik Stefanu Nemanji. 

Luka Ćelović je sve što je za života izgradio i zaradio testamentom iz 1911. godine zaveštao Beogradskom univerzitetu. 

Ovom imovinom upravljala je Zadužbina „Luka Ćelović – Trebinjac”, koja je osnovana 1926. godine ukazom kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Zadužbinu su činile dvospratna kuća sa četiri lokala u Ulici Kraljevića Marka 1, palata na uglu Karađorđeve 65 i Zagrebačke (danas Koče Popovića) 1 sa 24 stana i šest dućana, palata duž cijele Zagrebačke ulice u brojevima 3, 5, 7 i 9 i Bosanske (danas Gavrila Principa) 16 sa 31 stanom i sedam dućana, kuća sa placem u Javorskoj 5–7, a 1931. godine pridodata je kuća u Dobrinjskoj (danas Andrićev vijenac) 2. 

Sav prihod od izdavanja ovih nekretnina uplaćivan je Beogradskom univerzitetu, koji je 1930. godine imao svakog mjeseca oko 260.000 dinara. U to vrijeme plata univerzitetskog profesora iznosila je oko 5.000 dinara. Zgrada u Zagrebačkoj ulici pretvorena je poslije Drugog svjetskog rata u studentski dom, a o zadužbini se više ništa nije čulo sve do 1969. godine, kada je Beogradski univerzitet na svoju sramotu i pored protivljenja tadašnje javnosti zamijenio obje palate sa preduzećem „Metalservis” za nekoliko useljivih stanova.

Tako je pogažena volja dobrotvora Ćelovića, a srpska nauka i kultura su ostale bez prihoda.

Ćelović je rođen u Pridvorcima 1854. godine, a preminuo je u Beogradu 1929. godine.

Dobrovoljac je u ratu protiv Turaka 1875. godine u Hercegovini, kada je i lakše ranjen. A nakon što je rat Turskoj objavila i Srbija, Luka se vratio u Beograd, gdje je nastavio vojevanje u oba srpsko-turska rata, 1876. i 1877. godine. Po završetku rata posvetio se trgovini.

Rodnom Trebinju poklonio je čuvenu "Kuću Ćelovića", u kojoj su danas smješteni Narodna biblioteka i Konzularna kancelarija Republike Srbije u samom centru grada.

U njegovoj kući u Pridvorcima jedno vrijeme je bila smještena i osnovna škola. Kuću je imao i u Kršu, nadomak centra grada, koja se i danas koristi.

Dao je i donaciju za zvono na Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju...

Udruženje Trebinjaca, zajedno sa Univerzitetom u Beogradu i SANU, organizovalo je prošle godine Akademiju posvećenu životu i djelu Luke Ćelovića Trebinjca na kojoj je zaključeno da bi Beograd i Srbija trebalo ne samo da dostojnije izraze zahvalnost tom velikom dobrotvoru, nego i da učine da se njegov testament, kojim sve što je imao ostavlja srpskoj nauci i kulturi, ispoštuje do kraja.