Dovoljan unos tečnosti je podjednako važan tokom cijele godine, a kada stignu ljetne vrućine, onda se potrebe organizma u ovom pogledu povećavaju.

tecnost u trudnoci.jpg

Naravno, ovo važi za sve bez izuzetka, a ne samo za pripadnice nježnijeg pola koje su u drugom stanju, ali kod trudnoće se stvari dodatno komplikuju, jer u slučaju da trudnica nije dovoljno hidrirana, pogotovo u poodmaklim fazama trudnoće, može doći do određenih komplikacija, koje nisu zanemarljive.

Prije svega mislimo na gubitak amniotske tečnosti, čija je funkcija da štiti embrion, pa čak i na mogućnost prevremenog porođaja. 

Naravno, dovoljan unos vode se podrazumijeva, ali tu su i drugi načini koji trudnicama mogu pomoći da tokom ljetnjih vrućina ostanu hidrirane. 

Detalji slijede u nastavku.

Voćni smutiji i kokteli

Naravno, nećemo govoriti o tome da dnevno treba da popijete minimun 1,5 do 2 litra vode. Ipak, kako su velike vrućine tokom ljeta, vi se pojačano znojite, stomak vam postaje sve veći, i tečnost se iz organizma gubi u većoj mjeri nego inače.

Zato je važno da osim vode, u svoj meni uključite i druge zdrave napitke, koji će vaš organizam opskrbiti ne samo dodatnom tečnošću, već i vitaminima i mineralima. 

Obavezno nabavite neki dobar sokovnik, i pravite sebi voćne sokove, koktele, smutije od sezonskog svježeg voća, kao i od zelenog lisnatog povrća, koji u sebi takođe sadrže dosta tečnosi.

Lubenica

Vjerujemo da vam je potpuno logično zašto se na ovom spisku našla i lubenica. Lubenica se, inače, klasifikuje kao povrće, a njena glavna karakteristika jeste da sadrži izrazito visok procenat vode. 

Zato bi najbolje bilo da je konzumirate bukvalno svakog dana - recimo kao užinu. 

Krastavci

Krastavac je takođe vodenasto povrće, koje ima efekat hlađenja. Uvrstite ga obavezno u svoje dnevne obroke kao salatu, a možete ga jesti i samog između obroka.

U ovom slučaju izbjegavajte da ga začinjavate sa previše soli, jer ona utiče na gubitak tečnosti.

Izbacite kofein

Znamo da je kafa većini omiljeni napitak, i u principu možete da je konzumirate i tokom trudnoće, ali ipak u ograničenim količinama, što naročito važi tokom ljetnih vrućina.

Kofein utiče na dehidrataciju, pa bi bilo najbolje da se zadržite samo na jutarnjoj šoljici. 

Supe i lagane čorbice

Vjerujemo da će vam tokom toplih ljetnih dana posljednja pomisao po pitanju hrane biti topla supa, kao i da biste se radije rashladili nekim sladoledom.

Ipak, preporuka je da jedete lagane čorbe od povrća i domaće supe, kao i potaže, i to na dnevnoj bazi, jer su one jako značajne za održavanje optimalne količine tečnosti u organizmu. Takođe su bogate i elektrolitima. 

Ukoliko se budete pridržavali ovih uputstava, vjerujemo da nećete imati problem sa hidratacijom organizma tokom vaših ljetnih trudničkih dana.