Dijete bez ugljenih hidrata daju brze rezultate, ali dugoročno gledano mogu nam se obiti o glavu, odnosno ne možemo pravilno izgubiti na kilaži ukoliko izbacimo totalno ugljenje hidrate iz upotrebe.

hrana kalorije.jpg

Kalorijski deficit je glavna stvar na koju je potrebno obratiti pažnju kada želimo da izgubimo kilograme, pored pravilnog unosa proteina, ugljenih hidrata i masti. 

Ovom prilikom, odlučili smo ipak da se fokusiramo na listudobrih ugljenih hidrata koji će vam pomoći da ravnomjernije i zdravije smršate.

Prije nego pređemo na listu, moramo zapravo da shvatimo koja je uloga ugljenih hidrata u procesu mršavljenja. 

Najvažnija stvar koju je potrebno upamtiti, a u vezi je sa ugljenim hidratima, to je da nas oni snabdijevaju energijom. Čak ni masti ni proteini ne mogu da pokrenu metabolizam bez njih.

Po svojoj strukturi ugljeni hidrati se dijele u dvije grupe.

Kompleksni ugljeni hidrati sadrže: vlakna, pektin i glikogen (hljeb, žitarice, pasta, krompir, orašasti plodovi i povrće). Oni se sporo vare i daju nam osjećaj sitosti, zatim pospješuju rad crijeva i popravljaju varenje. Izbacuju višak vode, i pomažu rast mišića.

Prosti ugljeni hidrati sadrže: glukozu, fruktozu, sukrozu i maltozu (voće, mlijeko, slatkiši, peciva, pivo, brza hrana). Oni vam pružaju više energije i uzrokuju porast krvnog pritiska.

Kada poraste vaš nivo glukoze, pankreas počinje da proizvodi insulin. Što više ugljenih hidrata jedemo to je viši nivo insulina.

Kompleksni ugljeni hidrati podižu nivo insulina polako dok prosti uzrokuju nagle skokove i teraju nas da jedemo više. Pošto unosom prostih ugljenih hidrata provociramo rapidan rast insulina, naše tijelo ne stiže da svari svu mast i tako počinjemo da se gojimo.

Sa druge strane to ne mora da znači da morate u potpunosti da se odreknete prostih ugljenih hidrata, već da vaša ishrana mora biti izbalansiranija i bogatija kompleksnim ugljenim hidratima ukoliko želite da smršate.

U nastavku prelazimo na listu poželjnih kompleksnih ugljenih hidrata koji će vam pomoći pri mršavljenju.

Kukuruz: Proteini i vitamini u kukuruzu pomažu nam kod zdrave kože, kose i noktiju, doprinose bržem sagorijevanju masti, a u isto vrijeme stimulišu rad crijeva. 

Pasta: Pasta od cijelog zrna je glavni sastojak na listi ove dijete. Ovakva pasta nas snabdijeva energijom i čisti naše tijelo od toksina. Pasta se savršeno mijesa sa povrćem. Pripazite da je skuvate al dente, za najbolje rezultate.

Grašak i špargla: Grašak je pun kalijuma koji učvršćuje naše mišiće i normalizuje rad crijeva. Grašak se preporučuje ljudima koji ne jedu meso, zato što sadrži i velike količine proteina.

Ovaj sastojak je pravi hit među ljudima koji žele da izgube na težini, jer pruža dug osjećaj sitosti a ima nisku kalorijsku vrednost.

Špargla posjeduje iste benefite. Sadrži vlakna, veliku količinu vitamina, čiste od toksina i stimulišu rad srca.

Pečurke: Iako su pečurke vrlo zasitne, ne sadrže mnogo kalorija. Osim što su dobar izvor proteina, one obiluju i složenim ugljenim hidratima. Ipak, sirovi šampinjoni sadrže samo 27 kalorija, dok pohovani šampinjoni sadrže 50 kalorija.

Aminokiseline, fosfor, kalijum, vitamini B, C i D čine pečurke izuzetno zdravim jelom. Vlakna i proteini iz pečuraka omogućuju nam dazadovoljimo glad brže i lakše. Čak postoje i dijete koje su bazirane samo na unosu različitih pečurki.

Pirinač: Divlji pirinač se smatra jednim od najzdravijih proizvoda. On sadrži: vlakna, proteine i aminokiseline koji služe kao prirodni sedativ. Preporučljivo je da se jede uz drugu hranu jer je težak, a može da se kombinuje i sa bijelim ili integralnim pirinčem kao zaokruženo jelo.

Krompir: Da li je krompir zdrav ili ne vjerovatno je jedna od najvećih kontroverzi moderne dijetologije. Ali malo ljudi zna da krompir zapravosadrži manje skroba od paste ili nekih žitarica.

Alinačin pripreme kod ove namirnice je ključan. Krompiri pečeni sa povrćem ili samo obareni neće negativno uticati na vašu liniju, pošto zadržavaju sve dobre efekte koje imaju.

Ali ukoliko se prže u dubokom ulju sa dosta soli ili serviraju zajedno sa mesom onda se pretvaraju u ozloglašenu verziju krompira poznatu kroz lanac restorana brze hrane.

Dakle, izbalansirana ishrana, a što se tiče unosa ugljenih hidrata, potrudite se da to budu složeni, koji su hranljivi, daju vam energiju i duže vas drže sitima.