Da li vam je poznat podatak da čak 80% svjetske populacije iskusi probleme sa bolovima u leđima, često i na dnevnoj bazi.

nepravilno drzanje.jpg

Ovo je statistika na koju definitivno treba obratiti pažnju. Bolovi u leđima ne znače uvijek ozbiljne zdravstvene probleme, ali u najmanju ruku predstavljaju neprijatnost, što opet ne znači da nisu početak ozbiljnijih zdravstvenih tegoba, od kojih je najčešća diskus hernija.

Takođe, sve više mladih ljudi ima ovu dijagnozu, pretežno zbog neaktivnog stila života i višečasovnog sjedanja za računarom.

Ipak, tu su i ostale svakodnevne navike koje negativno utiču na kičmu.

Zato vam u nastavku pišemo detaljnije na tu temu - saznajte šta sve loše utiče na pravilno držanje i zdravlje kičme.

Pravilno držanje je ne samo kompliment vašem stasu, već i način da očuvate zdravlje kičme. Baš zbog toga treba da obratite pažnju na sljedeće situacije. 

Konstantno pogrbljeni stav

Danas su bolovi u leđima najmanje uzrokovani povredama uslijed fizičkog rada. Mnogo češći uzrok jeste konstantan pogrbljen stav.

To je najčešće u vezi sa prirodom posla i vrstom zanimanja - svi kancelarijski poslovi, arhitekte koji sate provode nad svojim nacrtima, ili na primjer radnice u manikir salonima - svima im je zajednički pretežno pogrbljeni stav.

Iako možda još uvijek ne osjećate tegobe, važno je da na vrijeme postanete disciplinovani, i da stalno opominjete sebe da morate da držite prava leđa. 

Drugi praktičan savjet jeste da na svakih sat vremena napravite pauzu od pet minuta i da prošetate, kako biste barem na kratko rasteretili svoja leđa od sjedećeg položaja. 

Neudobna obuća

Ovo je faktor na koji definitivno možete da utičete, jer je obuća koju nosite stvar vašeg izbora.

Loš kvalitet cipela, patika, loše centrirane pete, i obuća koja nema pravilan anatomski oblik, a u njoj provodimo više sati dnevno, direktno utiče na zdravlje naših leđa u negativnom smislu.

Uglavnom prouzrokuje bol u krstima, i utiče na deformaciju kičmenog stuba. U tom pogledu su najštetnije visoke štikle, kao i baletanke. 

Velike torbe na jedno rame

Da li i vas prepoznaju po torbi koja je veća od vas? Znamo da vam je važno da u nju sve stane - od laptopa do šminke i svih prijeko potrebnih sitnica, ali to nikako nije dobra stvar za vašu kičmu.

Može doći do asimetrije u položaju ramena, kao i do neprijatnosti u vidu bolova.

Zato sumanje torbe, ili još bolje ranac preporučljiva opcija.

Uska garderoba

Iako vam to vjerovatno nikad ne bi bila asocijacija na bol u leđima, i pretjerano uska garedoroba je jedan od faktora koji se s razlogom našao na našoj listi.

Ovdje prije svega mislimo na uske farmerke, haljine i suknje. Kada smo u njima cijeli dan, usporava se cirkulacija, što opet utiče na zdravlje kičme.

Naravno, ne treba ovaj tip garderobe u potpunosti izbaciti, ali ne treba ni da nam bude svakodnevna praksa. 

Nepravilna pozicija spavanja

Nepravila pozicija spavanja je uglavnom u vezi sa tipom madraca i jastuka koji koristimo, a koji često ne omogućavaju našoj kičmi da bude prava.

Jastuk ne smije da bude suviše visok, jer će nepravilan položaj vrata uticati i na izvijanje kičme.

Nepravilno podižete teško

Bol u kičmi, ali i ozbiljnije povrede mogu biti posljedica i na koji način podižemo teret. Uglavnom se nepravilno savijemo, pri čemu izlažemo leđa riziku.

Umjesto toga treba sve vreme da držimo kičmu pravo, i da teret podižemo iz pozicije čučnja. 

Uz malo truda, i primjenu ovih saveta, sigurno ćete unaprijediti svoje držanje.