Ako ste odlučili da počnete da vježbate nekoliko puta nedjeljno kako biste tijelo doveli u formu i izgubili višak kilograma, vjerovatno vam je cilj da ostvarite maksimalne rezultate u što kraćem vremenskom roku.

vjezbe.jpg

Stručnjaci za vježbanje pozabavili su se upravo tom temom i otkrili uz koje vježbe ćete, ako ih pravilno izvodite, imati savršeno tijelo za kojim žudite, piše Prevention.com

1. Kardio vježbe 

Američki fakultet sportske medicine piše da kratkim kardio vježbama znatno može da se ubrza metabolizam. Sve što treba da ubacite u svoje redovne fizičke aktivnosti jesu kraći periodi intenzivnih napora. Takvi napori ubrzaće vaš metabolizam tokom treninga, a potrebno je nekoliko sati da se ponovno uspori. 

Ako hodate pola sata dnevno, pokušajte nakon svakih pet minuta da trčite 30 sekundi. Kada dođete u formu, možete da povećate dužinu intervala trčanja na minut i smanjite trajanje hodanja na četiri minuta. 

2. Vježbe snage 

Što su veći mišići, to će tražiti više hrane. Zato su stručnjaci sa Američkog fakulteta sportske medicine izdvojili sedam bitnih vježbi kojima ciljano radite na svim glavnim mišićnim grupama u telu. Izvođenjem ovih vježbi dva do tri puta nedjeljno po pola sata, vaši mišići će biti sposobni za sagorijevanje kalorija prije nego što ih tijelo pretvori u salo. 

3. Sklekovi 

Kada se pravilno izvode, sklekovi utiču na mišiće grudnog koša, ramena i ruke, pa čak i trbušne mišiće. 

4. Trbušnjaci 

Trbušnjaci, kako i ime kaže, imaju vrlo efikasan uticaj na mišiće stomaka. 

5. Vježbe bicepsa 

Rad na bicepsima ojačaće vaše ruke, tako da ćete lakše obavljati svakodnevne zadatke. 

6. Čučnjevi 

Ovo je vježba donjeg dela tijela kojom oblikujete bedra i zadnjicu. 

7. Iskoraci 

Ovom vježbom radite na mišićima nogu. 

8. Objeručno veslanje 

Za ovu vežbu potrebni su vam tegovi, a njome definišete leđa i ramena.