Svi mi želimo dobru liniju i da bez uvlačenja stomaka stanemo u onaj broj farmerki kada sebi izgledamo najbolje.

voce i povrce.jpg

Ipak, bitnije od toga da smršamo jeste to da budemo zdravi. Sa druge strane, ako se pridržavate načela zdrave ishrane, sigurno ćete biti dovoljno mršavi, ili da se ispravimo - izgledaćete baš onako kako treba kako biste bili zadovoljni svojim izgledom.

Zato je možda najbolje da stavimo znak jednakosti između dijete i načina ishrane, što će i vama  sugerisati šta je najbolje da učinite u tom pogledu.

Dakle, veliko NE gladovanju, već promjene u svakodnevnim navikama kada je odabir namirnica u pitanju.

Zato smo u nastavku za vas pripremili baš jedan takav prijedlog - saznajte sve o dijeti u duginim bojama kao principu ishrane i načinu da smršate. 

Zašto dijeta u duginim bojama? Zato što sve namirnice koje se preporučuju kao osnova vaše svakodnevne ishrane možemo svrstati u jednu od duginih boja. To znači da će vaši obroci biti šarenoliki i bukvalno, i u smislu raznovrsnosti ishrane.

Što je najvažnije, unosićete dovoljno minerala, vitamina i ostalih hranljivih sastojaka neophodnih organizmu za pravilno funkcionisanje. A ukoliko vas muče kilogrami viška, i njih ćete uspjeti da se riješite na ovaj način. I što je najbolje - sigurno vam se neće vratiti.

Dakle, sve što je potrebno jeste daušarenite svoj tanjir. U tome će vam pomoći naš vodič, koji će vam predočiti koje namirnice u okviru određenih duginih boja su poželjne. 

Crvena

Namirnice crvene boje u vašoj ishrani su bogate likopenom, i fantastične za zdravlje kože, srca, cirkulaciju. Obiluju vitaminima i treba da se nađu u vašoj redovnoj ishrani.

Među njima su: jagode, lubenice,paradajz, crveni grejpfrut, cvekla, ribizle, crveni luk...

Žuta i narandžasta

Ove namirnice obiluju luteinom, vitaminom C i beta karotenom - sastojci koji su takođe važni za zdravlje kože, ali takođe i za vid, imuni sistem, i za snižavanje holesterola.

Zato u svoj dnevni meni uvrstite: limun, šargarepu, bundevu, žutu papriku, žute jabuke, narandžu...

Bijela 

Namirnice poput karfiola,  luka, bijelog luka, takođe su neophodne u vašoj svakodnevnoj ishrani. Važne su za imunitet, i poboljšavaju sistem varenja, što ubrzava metabolizam. 

Konkretno, luk bukvalno djeluje kao probiotik na naš organizam, u prilog poboljšanju probave, što je kao što smo naveli u vezi sa brzinom metabolizma, odnosno procesom mršavljenja. 

Zelena

Namirnice zelene boje su možda i ključne u ovom spektru duginih boja. I nije slučajno što se zelena u simboličnoj ravni uvijek dovodi u vezu sa onim što je zdravo.

One sadrže hlorofil, koji je važan za zdravlje kostiju, imunitet, a pogotovo za varenje jer se uglavnom radi o namirnicama koje su bogate vlaknima. A imaju i funkciju detoksa. 

Tu se ubrajaju kelj, kupus, svo zeleno lisnato povrće, brokoli, spanać, tikvice, avokado, kivi...

Plava i ljubičasta

I posljednja grupa zdravih namirnica koje treba da se nađu u vašoj ishrani - šljive, plavi patlidžan, crne ribizle, ljubičasti kupus...

Naravno, uz pobrojane namirnicevaša ishrana treba da bude bogata i proteinima i zdravim mastima - riba, pasulj i ostale mahunarke, bijelo meso, morski plodovi, ali sve boje duge u vašem tanjiru u smislu dodatka ovih namirnica su obavezan princip zdrave ishrane i pravilo koje ne treba da preskočite kada želite da smršate.