Sigurni smo da ćete se svi složiti da je tretman masaže stopala, pogotovo ako dolazi u cijelom paketu sa opuštajućom kupkom, ritual za koji se uvijek rado odlučujemo, i koji prija ne samo našim nogama, već i našem umu.

masaza stopala.jpg

Recimo da ovako zamišljamo idealan završetak napornog radnog dana nakon što smo konačno stigli kući i "iskočili" iz cipela. Naravno, ovaj scenario nije baš tako često na repertoaru koliko bismo mi to možda voljeli, ali ono što će biti tema našeg teksta jeste na koje je sve načine masaža stopala zapravo korisna?

Iznenadili biste se na koje sve segmente organizma ovaj tretman utiče, ali o svemu tome detaljnije u produžetku. 

Ublažava simptome PMS, ali i menopauze

Kao što vjerovatno već znate, a što će se ispostaviti tačnim i u okviru sljedećih odjeljaka, na stopalima se nalaze brojni nervni završeci koji su povezani sa različitim moždanim i drugim funkcijama našeg organizma.

Tako je dokazano da se tokom burnih hormonalnih promjena, a upravo takve se vezuju za menopauzu, pa i za određene periode ciklusa, masaža određenih tačaka u ovom dijelu može dovesti do opuštanja, smanjene napetosti i stresa. 

Smanjuje otoke kod trudnica

Sve pripadnice nježnijeg pola koje su iskusile blagodeti drugog stanja, znaju da se naročito u poodmakloj trudnoći stvaraju otoci uslijed viška tečnosti, posebno u predjelu nogu i stopala. 

Masaža stopala podstiče metabolizam, što ujedno utiče i na izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Otoci se smanjuju, pa ukoliko trudnice redovno praktikuju ove tretmane, njihovo funkcionisanje tokom trudnoće će biti znatno olakšano. 

Omogućava zdrav i čvrst san

Mnogi imaju problem sa nesanicom ili pak sa lošim i isprekidanim snom, što može biti uzrokovano različitim faktorima, a najčešće količinom stresa i obaveza kojima smo izloženi.

Masaža stopala direktno utiče na opuštanje mišića cijelog tijela, a ono na stanje psihičke opuštenosti, pa je samim tim ovo tretman koji ako ga praktikujete redovno može poboljšati vaš kvalitet sna. 

Ublažava glavobolje

Svi znamo koliko glavobolje mogu biti dosadne i neprijatne, kao i da im ni lijekovi često ništa ne mogu. A kako prekomjerna upotreba lijekova svakako nije preporučljiva, uvijek je najbolje odlučiti se za alternativu. 

Interesantno je da su određene tačke na stopalima, i to bliže nožnim prstima, kao što možete vidjeti na gornjoj slici, u direktnoj vezi sa specifičnim tegobama u pogledu glavobolja. 

Predlažemo da pokušate da stimulišete ove tačke kada osjećate bolove, i trebalo bi da ubrzo nakon masaže osjetite olakšanje. 

Uklanja bolove u kičmi

I naposletku još jedna fotografija koja direktno ilustruje na koji način su kičmeni stub i naše stopalo u vezi.

masaza stopala 1 (1).jpg

Naravno, bolovi u kičmi nisu ništa neobično u današnje vrijeme, ako uzmemo u obzir koliko sjedimo za računarom, kao i da se često ne krećemo dovoljno.

Tako da, osim fizičke aktivnosti i pravilnog držanja, predlažemo da primjenite i ovaj tretman.