Povodom Međunarodnog dana polijetanja prvog čovjeka u kosmos, u Muzeju Hercegovine je održano predavanje Aleksandra Mihajloviča Samokutijaeva, predstavnia Naučno-istraživačkog centra za pripremu kosmonauta "J. A. Gagarin", pilotom kosmonautom, zamjenikom komandanta korpusa kosmonauta.

kosmonaut predavanje (2).JPG

Samokutijev je heroj Ruske Federacije i po drugi put dolazi u naš grad. Prvo njegovo predavanje u Gimnaziji "Jovan Dučić" izazvao je veliko interesovanje među učenicima, a tako je bilo i u Muzeju Hercegovine.

On je po činu pukovnik i boravio je u kosmosu dva puta - 2011. i 2015. godine - 331 dan, 11 sati i 25 minuta, a u dvije svemirske šetnje imao je 10 sati i jedan minut.

Kao mali, imao je želju da postane pilot što mu se i ostvarilo. Ponosan je što je boravio u kosmosu jer je to nešto što potpuno udaljuje politiku, a objedinjuje sve narode svih nacionalnosti u jedno.

Da se krene u kosmos potrebno je da budući kosmonauti prolaze kroz mnogobrojne  vježbe, probe i eksperimente koje traju godinama, te starosna dob do 29 godina, dobro zdravstveno stanje, obrazovanje...

"Mi ranije nismo shvatali šta je to let u kosmos i djelovanje kosmičkih faktora na organizam čovjeka. Sama po sebi, riječ polijetanje ili let podrazumijevala je manevarsku operaciju. I upravo zbog toga je u početku bio kriterijum da kosmonauti budu piloti. Ali u savremenom svijetu kosmonautike nama na stanici nije dovoljan samo pilot, kosmonaut, potreban nam je širok dijapazon zanimanja kao što su ljekari i biolozi. Sam po sebi pilot je potreban da bi upravljao brodom i ekspedicijom", ističe ovaj kosmonaut.

Nakon odgledanog filma u trajanju od desetak minuta, u kome je prikazan odlazak u kosmos, fotografije iz svemirskog broda i pogled na Zemlju, uslijedila su pitanja zainteresiranih učenika, a gost iz Ruske Federacije je strpljivo odgovarao.

Nakon povratka na Zemlju, potrebne su fiskulturne vježbe za noge. Tako je pet kilometara obavezno svaki dan na pokretnoj stazi prepješačiti, a to primorava srce da radi i potiskuje krv u donje dijelove tijela. 

"I upravo zbog toga mi idemo svojim nogama poslije boravka u kosmosu", objasnio je Samokutijaev.

kosmonaut predavanje (1).JPG

Prema njegovim riječima, čovjek se lako navikne na kosmos, a teškoće dolaze prilikom povratka na Zemlju. Zbog toga naš gost zastupa teoriju da su ljudi došli na Zemlju iz kosmosa.

„Kad sam došao drugi put u kosmos osjetio sam da je meni tamo jako dobro. Upravo to odsustvo ravnoteže mene je primilo kao majka rođena i nakon pola godine sam se želio vratiti svojoj porodici, kući, ali Zemlja nije htjela da me primi“, kaže Samokutijaev, dodajući da nakon povratna na Zemlju dolazi do narušavanja svih funkcija organizma.

Organizator druženja su Kulturno-informativni Centar Moskva, Centar ruskog jezika i kulture "Vozroždenie", Grad Trebinje i Uprava grada Moskve.