Učenicima u Osnovnoj školi "Sveti Vasilije Ostroški" u Trebinju danas je održano edukativno predavanje o značaju pravilnog odlaganja smeća, te im je ukazano na potrebu očuvanja životne sredine.

predavanje ekologija.jpg

U sve tri osnovne škole na području Trebinja edukacija se vrši u okviru projekta "Eko-fonda" Vlade Republike Srpske, a koji sprovodi Komunalno preduzeće grada pod nazivom "Selektivnim prikupljanjem otpada do čistijeg grada". 

Šef Gradske čistoće u Komunalnom preduzeću Milan Mandrapa rekao je da su predavanjima obuhvaćeni učenici od šestog do devetog razreda, ali da je za niže uzraste, u saradnji sa Gradskim pozorištem "Male stvari", pripremljena predstava "Ta reciklaža nije gnjavaža" koja će biti izvođena od 4. do 8. juna. 

"U okviru projekta biće formirano 100 ekoloških ostrva u gradu, gdje će selektivno biti prikupljan otpad, a nabavićemo i jedno namjensko vozilo za odvoženje otpada iz ekoloških dvorišta", naveo je Mandrapa. 

On je napomenuo da su u dvorištima svih škola i vrtića u Trebinju postavljeni posebni kontejneri za selektivno odlaganje otpada, te dodao da djeca vode računa prilikom odlaganja smeća u kontejnere za reciklažu. 

Ekolog i saradnik na projektu Ranka Pešić kaže da je cilj da se skrene pažnja javnosti na ogromne količine otpada koje se svakodnevno stvaraju. 

"Krenuli smo od osnovnih škola jer neke navike moramo da mijenjamo iz korijena. Samo ukoliko počnemo pravilno da razvrstavamo otpad smanjićemo zagađenje i moći da zakoračimo u čistiju budućnost", navela je Pešićeva.

Direktor Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški" Milorad Nadaždin naglasio je da škola podržava ovaj projekat, kao i sve pozitivne aktivnosti, a posebno one u korist očuvanja planete. 

"Ono što bih ja sugerisao jeste da edukaciju treba raditi sa još nižim razredima. Primijećeno je da djeca iz naše škole paze prilikom odlaganja smeća, što je veoma značajno", naveo je Nadaždin. 

Učenik osmog razreda Osnovne škole "Sveti Vasilije Ostroški" Miomir Dujanović kaže da su ga o zaštiti životne sredine odmalena učili roditelji, ali da je svako novo znanje za ljepšu i čistiju sredinu dobrodošlo i da ga se treba pridržavati. 

"Znamo da bacanje čvrstog otpada veoma loše utiče na našu životnu sredinu, samim tim moramo se truditi da je očuvamo. Naučili smo gdje bi trebalo odlagati koju vrstu otpada, gdje se odlaže staklo, papir, a gdje plastika", rekao je Miomir.