Toliko je dijetalnih režima ishrane koji predlažu zastupljenost ove namirnice u okviru obroka, pogotovo kada je u pitanju doručak, i to definitivno nije bez razloga.

dijeta ovsene pahuljice.jpg

Postoje dokazi na temelju brojnih medicinskih istraživanja, koji redovnu konzumaciju ovsenih pahuljica dovode u vezu sa cjelokupnim zdravljem organizma, kao i izgledom naše kože, a naročito sa procesom mršavljenja - iz perspektive nutricionista.

Zašto je to tako, koje su sve nutritivne vrijednosti ove namirice, kao i koji je najbolji način da je uvrstite u svoju ishranu kako biste izgubili višak kilograma, saznaćete u nastavku.

Osobenosti zbog kojih ovsene pahuljice u raznim oblicima treba da se nađu na vašem dnevnom jelovniku, naročito ako želite da smršate, su brojne. 

One pripadaju grupi žitarica, sadrže ogromnu koncentraciju vlakana koja su lako rastvorljiva, što je posebno važno, a ujedno su i važan izvor proteina, koji su u okviru svake dijete nutritijent broj jedan.

Ovsene pahuljice će vam pružiti osjećaj sitosti u dužem vremenskom periodu, što je pogodno kada ste na dijeti, kako između obroka ne biste bili u iskušenju da samo gricnete nešto da utolite iznenadni napad gladi, a to nešto nerijetko bude nezdrava varijanta grickalica.

Zatim, ovsene pahuljice imaju nizak glikemijski indeks, što je bitno za proces mršavljenja. Šta to znači? Naučna istraživanja su jasno pokazala da što je niži glikemijski indeks namirnica koje unosite kada želite da smršate - lakše ćete uspjeti u toj svojoj namjeri, odnosno kada je GI nizak - lakše se sagorijevaju masti.

Kada govorimo o njihovoj kalorijskoj i nutritivnoj vrijednosti, one su poprilično izbalansirane. Primjera radi, 100 g kuvanih ovsenih pahuljica broji 70 kalorija, a sadrži 2,4 g proteina, 11 g ugljenih hidrata, 0,2g šećera - što je posebno važno, 1,8 g vlakana i 1,5 g masti. 

Dakle, u jednom obroku koji je baziran na ovsenim pahuljicama, dobijate sve što je potrebno.

Osim toga, ovsene pahuljice obiluju vitaminima i mineralima, povoljno utiču na zdravlje srca, rad sistema za varenje, a takođe i snižavaju loš holesterol u krvi. 

Glavni njihov sastojak je skrob, ali se on razlikuje od skroba kod drugih žitarica, jer se dobrim dijelom sastoji od tzv. rezistentnog skroba, koji poboljšava zdravlje crijeva.

Ukoliko ste na dijeti, najbolje je da ovsene pahuljice uvrstite u svoj jutarnji obrok, i to u viduovsene kaše. Takođe ih možete jesti i kao večeru, barem tokom prve dvije nedjelje svog dijetalnog režima ishrane. A, ukoliko ogladnite tokom dana između obroka - one takođe mogu biti opcija i užine.

Kako da ih pripremite?

Kao prvo, nikako nemojte da se odlučujete za varijantu instant pahuljica, jer su one prepune šećera i aditiva. Dakle, najbolje je da kupujete ovsene pahuljice u prodavnicama zdrave hrane na mjerenje.

Ukoliko želite da izbjegnete visoku kalorijsku vrijednost, nemojte koristiti zaslađivače poput javorovog sirupa, pa i meda. Najbolje je da ih miješate u tom slučaju da bananom, koja će dodati slatkoću.

Koristite zdrave dodatke kao što su maline, kupine, borovnice, kao i orašaste plodove.

Kada kuvate ovsene pahuljice, pridržavajte se odnosa jedna šolja vode naspram pola šolje ovsenih pahuljica. 

Ukoliko konzumirate ovsenu kašu za užinu, trudite se da to bude barem upola manja količina nego za doručak.