Kako brojna istraživanja pokazuju, kao i statistika, sve više parova ima problem sa ostajanjem u drugom stanju, tj. sa ostvarivanjem planirane trudnoće.

trudnoca.jpg

Ljekari smatraju, ukoliko žena intenzivno pokušava da zatrudni duže od godinu dana, da se može govoriti o sterilitetu. Naravno, postoje različiti oblici steriliteta, a isto tako i načini da se problem adekvatno tretira, a naposletku tu je i vantjelesna oplodnja, za koju se parovi ne tako rijetko odlučuju.

Iako toga nismo svjesni, pojedine svakodnevne navike o kojima ne razmišljamo, ili nedostatak određenih vitamina u organizmu, o čemu takođe rijetko kad mislimo, mogu imati ne tako mali uticaj na našu plodnost, odnosno mogu znatno smanjiti šansu da ostanemo u drugom stanju.

Upravo takva četiri negativnih faktora ćemo vam navesti u produžetku, a saznanja o njima sigurno će biti od velike koristi svim pripadnicama nježnijeg pola koje žele da ostanu u drugom stanju. 

Previše Ibuprofen-a

Posljednja medicinska istraživanja su pokazala da prekomjerna konzumacija lijekova sa ovim sastojkom kao glavnim, a oni su vrlo prisutni na tržištu, može dovesti ne samo kod žena, već i kod muškaraca do stanja koje se naziva hipogonadizam, što je zapravo hormonsko stanje koje, ukoliko postane hronično, vodi ka sterilitetu.

Stoga, sljedeći put kada budete imali glavobolju, možda bi trebalo da razmislite o nekom drugom rješenju, umjesto da odmah posegnete za ovom vrstom lijeka. 

Nedostatak joda u organizmu

Opšte je poznato da tjelesna težina u značajnom mjeri može uticati na plodnost kod žena, te se mnoge dame fokusiraju na dnevni unos kalorija, pogotovo ukoliko imaju problem sa gojaznošću.

Međutim, podjednako je važno da se obrati pažnja i na sadržaj sastojaka koji unosite u organizam. U ovom slučaju govorimo o namirnicama koje sadrže jod, jer je dokazano da nizak nivo joda znatno smanjuje mogućnost za ostajanjem u drugom stanju.

Takođe, nizak nivo joda je često u vezi sa poremećajima u radu štitne žlijezde, što takođe utiče na plodnost.

U posljednje vrijeme se ženama koje rade na trudnoći savjetuje da uzimaju 150 mg joda dnevno, ali svakako bi bilo najbolje da se o svemu ovome posavjetujete sa svojim ljekarom.

Previše gaziranih pića

Konzumacija gaziranih pića, koja su prepuna nezdravih šećera, definitivno nije preporučljiva sa aspekta zdravlja cjelokupnog organizma.

Naravno, to podrazumijeva i negativan uticaj na plodnost, kako kod žena tako i kod muškaraca, pa je zdrav životni stil, što znači zdrave navike u ishrani, stavka o kojoj morate da povedete računa ukoliko želite da se ostvarite u ulozi majke. 

Crveno meso

Na temelju brojnih istraživanja, donijet je zaključak da povišena konzumacija crvenog mesa ima nepovoljan utiaj na plodnost.

Štaviše, primjećeno je da žene koje praktikuju mediteranski način ishrane - dosta ribe i povrća, lakše ostanu u drugom stanju.

Stoga bi bilo dobro da redukujete unos crvenog mesa, kao i da konzumirate što više zdravih masti.