Bez tračka svjetlosti, skoro četiri godine, Gavrilo Princip je bio utamničen u „jedinici“ terezinskog zatvora na sjeveru Češke. A prije jednog vijeka preminuo je i zauvijek ostao zapisan u analima istorije kao heroj i revolucionar „Mlade Bosne“, koji je porobljenoj Evropi donio vijekovima čekanu slobodu.

ceska terezin 2018.jpg

Baš tako, uz Srbe, na velikog Principa gledaju i u Češkoj i Slovačkoj. Njegov hrabri čin na Vidovdan, 28. juna 1914., ispostavilo se, kasnije je, između ostalog, doveo i do oslobođenja od Austrougarske monarhije i stvaranja Čehoslovačke, pa nije ni čudo što prema njemu tamošnji ljudi imaju simpatije.

Poslije 100 godinu, u Terezinu je tokom proteklog vikenda boravila grupa Srba iz Srbije i Republike Srpske, njih oko 60-ak, koji su posjetili tamošnji zatvor, Principovu ćeliju, te odali poštu njegovoj žrtvi, zapalili svijeće i položili vijence.

terezin 2018 (1).jpg

U grupi je bilo i nekoliko Trebinjaca, koji su se u Beogradu pridružili ovom svojevrsnom hodočašću, s obzirom na to da su tokom putovanja posjećena, između ostalog, i velika stratišta srpskog naroda poput Velikog Međera u Slovačkoj i Jindrihovice u Češkoj, na samoj granici sa Njemačkom, gdje se nalaze kosti na hiljade naših sunarodnika - poginulih, ubijenih ili uslijed loših uslova u logorima i zatvorima preminulih od ruke Austrougarske monarhije.

Elem, kako je cilj putovanja bio Terezin i 100 godina od Principove smrti, u tom gradiću i istoimenom zatvoru nalazi se i čuvena „jedinica“ - ćelija u kojoj je bio zatvoren Gavrilo Princip. Veoma malih dimenzija, bez prozora ili bilo kakvog sličnog otvora kroz koji bi mogla da dopre svjetlost.

20180429_130526.jpg

I danas izgleda zastrašujuće, pa se čovjeku od same pomisli da je tu neko proveo skoro četiri godine ledi krv u žilama. Skoro sve je u njoj ostalo kao što je bilo i prije jednog vijeka, a od izmjena je vidljiva samo jedna mala lampa, eto toliko da posjetioci mogu da vide vlažne zidove, polože vijenac, ostave svijeće.

Na ulazu u ćeliju su stara metalna, obložena drvetom vrata i ploča na srpskom i češkom jeziku koja podsjeća da je u toj ćeliji skončao Princip. Veliki Gavrilo Princip.

Iako je cijeli logor danas turistička destinacija gdje se naplaćuje ulaz, grupi Srba je omogućen besplatan ulazak. Poslije 1.300 kilometara, veliko stratište podsjeća na užasne zločine. U okviru logora su bile sudnice, bolnica, kupatilo. A ispred ulaza u terezinsku tvrđavu napravljeno je na stotine spomen ploča uz veliki krst i Davidovu zvijezdu. Terezin je i tokom Drugog svjetskog rata bio logor korišćen od strane Trećeg rajha, a grobovi podsjećaju na strašne zločine nad Jevrejima i Hitlerovim neprijateljima među hrišćanima.

terezin 2018 (2).jpg

Tokom posjete Terezinu, Srbi su se susreli sa grupom turista iz Kolumbije koji, na iznenađenje, znaju ko je Princip. Čuli su se i italijanski i ruski jezik, ali, pomalo zbunjeni Italijani, kao da nisu znali ni gdje su došli!?

Poslije dvosatnog boravka u Terezinu, učesnici putovanja nastavili su ka Pragu, a zatim, preko Slovačke i Mađarske, ka Beogradu.

jindrihovice ceska 2018.jpg

terezin 2018 (3).jpg