U Sportskoj dvorani "Miloš Mrdić" večeras su nastupala kulturno-umjetnička društva koja učestvuju na 14. saboru folklora u organizaciji KUD-a "Hercegovina" iz Petrovog polja.

sabor folklora 2018 (4).JPG

U ime Gradske uprave prisutnim se obratio zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić, koji je istakao da se gosti ovog sabora iz Srbije, Kosova i Metohije, Crne Gore i komšije iz Bileće i Nevesinja ne mogu nazvati gostima, jer su dugi niz godina ovdje i osjećaju se kao pravi domaćini.

"Izražavam posebno poštovanje našim dragim prijateljima sa Kosova i Metohije koji i pored teških uslova u kojima žive i rade pokazuju da život nije stao, da ostaju i opstaju na vjekovnim srpskim prostorima i dostojno čuvaju i njeguju tradiciju, kulturu i običaje srpskog naroda", istakao je Ćurić.

Umjetnički rukovodilac KUD "Abrašević" iz Guče Marija Gavrilović je rekla da su došli u Trebinje sa dva ansambla, a da su među njima i djeca koja su po prvi put prešla granicu Srbije i da će ovo putovanje pamtiti dok su živi.

sabor folklora 2018 (3).JPG

"Predstavili smo se sa igrama iz Srbije i okoline Mrčajevaca, a to je dio Centralne Srbije, to jest naše podneblje", rekla  je Gavrilović.

Iz Kosovske Mitrovice po 14. put u Trebinje došao je KUD "Kosovski božur" koji je od početka gost sabora folklora u Trebinju.

Danilo Rakić po treći put sa ovim ansamblom dolazi u najjužniji grad Republike Srpske.

"Ono što sam doživio u Trebinju je da su ljudi gostoprimljivi i da jednostavno znaju svakoga ugostiti, a grad ima velike znamenitosti i dosta toga sam upoznao. Naše prijateljstvo traje dugi niz godina, a tako će i ostati", kazao je Rakić.

sabor folklora.JPG

Publiku je digla na noge interpretacija pjesme "Sini jarko sunce sa Kosova" u interpretaciji mis Srbije iz 2016. godine Katarine Šulkić koja je pokazala da je osim ljepote krasi i anđeoski glas.

U dvočasovnom programu nastupali su, pored kulturno-umjetničkih društava iz Trebinja - "Hercegovina", "Alat Svislajon" i ANI "Jovan Dučić", i "Kosovski božur" iz Kosovske Mitrovice, "Abrašević" iz Čačka, "Igalo" iz Igala, "Zora Hercegovine" iz Bileće i "Nevesinje" iz Nevesinja.

sabor folklora 2018 (1).JPG