Kada se masti i dijetalni režim ishrane nađu i istoj rečenici, prva pomisao većine jeste da su namirnice koje sadrže masti neprijatelj broj jedan kada želimo da smršamo.

hrana voce.jpg

Razlog tome jeste što se masti koje kozumiramo dovode u uzročno-posljedičnu vezu sa naslagama masti kojih nastojimo da se riješimo.

Da li je ovo ispravna logika? Odgovor je odričan. Postoji ogromna razlika između onih masti koje su u vezi sa prženom i brzom hranom, čipsom i drugim grickalicama, i zdravih masti koje su zapravo poželjne dok držimo dijetu, jer nas opskrbljuju hranljivim sastojcima i podstiču rad našeg metabolizma.

Naravno, bitno je da znate koje se namirnice ubrajaju u ovu grupu.

U nastavku detaljnije na temu koje masti smijete da jedete dok ste na dijeti.

Zdrave masti sadrže omega 3 masne kiseline koje su potrebne našem organizmu za normalno funkcionisanje. Stoga je važno da ih kozumirate i tokom dijete, čak i ako su visokokalorične. To ne treba da vas zbunjuje, jer je tajna u kvalitetu tih kalorija. 

Dakle, namirnice koje treba da se nađu na vašem jelovniku tokom dijete kada pokušavate da smršate su sljedeće:

Sir

Sirevi su prepuni hranljivih sastojaka, poput kalcijuma, vitamina B12, fosfora, a obiluju i proteinima koji će vašem organizmu obezbijediti pravilno funkcionisanje.

Preporuuka je da tokom dijete uglavnom konzumirate mlade sireve, a rjeđe tvrde, jer su kaloričniji.

Napomena - sir nemojte kombinovati sa drugim izvorima proteina poput mesa i jaja. 

Grčki tip jogurta

Posljednjih godina je grčki tip jogurta postao sve popularniji i zastupljeniji u ishrani. Ukoliko se ova namirnica nalazi i među vašim omiljenim, nema razloga da je se odričete tokoh dijetalnog režima.

Ovaj jogurt obiluje zdravim mastima, proteinima, a posebno je značajno što sadrži probitike koji regulišu rad probavnog sistema.

Jaja

U posljednje vrijeme je sve više navoda koji tvrde da jaja treba izbaciti iz ishrane jer su masna. Ipak, to nije do kraja tačna tvrdnja, uzevši u obzir da obiluju omega 3 mastima čija je korist po ljudski organizam višestruka. 

Sjajan su izvor proteina, tako da ih slobodno uvrstite u svoj dijetalni meni. Najbolje je da ih jedete kuvana. 

Avokado

Iako nije primarno tipičan za našu kuhinju, čini nam se da sve više u njoj pronalazi svoje mjesto. I to sa razlogom, jer jeavokado ultra zdrava namirnica, koja jeste kalorična, ali takođe obiluje omega 3 masnim kiselinama.

Možete ga jesti u vidu namaza, ili pak u salatama. 

Maslinovo i kokosovo ulje

Radi se o dobrim mastima, koje obilato treba da budu zastupljene u ishrani, pa tako i tokom dijete.

Maslinovo uljesadrži nezasićene masti, antioksidans je i obiluje vitaminima E i K.

Kokosovo ulje sadrži zasićene masti, ali one se lako razgrađuju, zdrave su, podstiču rad metabolizma, duže nas drže sitima, pa se i te kako savjetuju onima koji drže dijetu. 

Orašasti plodovi

Ne zaboravite na lješnike, orahe, bademe, kikiriki, pistaće, koji su zdrava alternativa standardnim grickalicama.

Možete ih konzuimirati tokom dijete u vidu užine. Šaka orašastih plodova ospkrbiće vas hranljivim materijama.

Losos

Naravno, riba je tokom dijete i te kako preporučljiva, ali mi poseban akcenat stavljamo na lososa.

Losos je visoko kaloričan, ali je i jedan od najvažnijih izvora omega 3 masnih kiselina, koje smo već pominjali kao veoma zdrave i pogodne tokom dijetalnog režima.