Prije nego što završim misiju na Kosovu, posjetiću Trebinje, a kada djeca budu dovoljno odrasla da shvate značaj toga, dovešću i svoju porodicu, ističe ekskluzivno u razgovoru za Srpskainfo pukovnik američke vojske i novi komandant baze „Bondstil“ na Kosovu i Metohiji Nik Dučić.

nik ducic trebinjski korijeni (2).jpg

Srpsko ime i porijeklo, koji su nedavno podigli veliko interesovanje javnosti na cijelom Balkanu, Dučić baštini iz trebinjskog kraja. Njegovi djedovi iz porodica Dučić i Kurilić u daleku Ameriku otišli su iz Hercegovine početkom prošlog vijeka, u potrazi za boljim životom.

Posjetu djedovini, planirao je, kaže, i prije nego što je raspoređen na Kosovo, jer mu je sestra prije dvije godine prenijela divne utiske, nakon posjete Trebinju i okolini.

Njene fotografije i priče bile su nevjerovatne – kaže Dučić, dodajući da su porodično i pravoslavno porijeklo jako važni i njemu i njegovoj supruzi, koja je rođena u SAD, ali ima ruske i srpske korijene.

On je, ističe, još kao dijete učio da je čovjek koji negira svoje korijene tek pola čovjeka.

Porodica njegove majke Bernis i danas održava kontakt sa bliskim rođacima u Trebinju, a odrastao je uz fotografije i priče koje je o „starom kraju“ slušao od bake.

Zna čak i imena sela koja su njegovi djedovi napustili, te planira da posjeti njihove kuće.

Slavi Nikoljdan i farba jaja za Vaskrs

nik ducic trebinjski korijeni (1).jpg

Najbliže što je do sada došao zemlji predaka bilo je kada je sa suprugom boravio u Crnoj Gori, odakle vodi porijeklo njena majka.

Posjetili su Budvu, Sveti Stefan, Kotor, Herceg-Novi, ali i manastir Ostrog.

Pravoslavlje je ukorijenjeno u mom odgoju, a slično je i kod moje supruge, te sada našoj djeci. Kristia i ja smo se vjenčali u srpskoj crkvi Svetog Stefana u Los Anđelesu, gdje su se i moji roditelji vjenčali, a moj djed je jedan od njenih osnivača. I naša djeca su krštena u toj crkvi, a pohađaju i nedeljnu školu. I dok sam bio u misiju u Ukrajini, redovno smo odlazili u crkvu. Slavimo Nikoljdan, a držimo i do običaja kao što je, recimo, farbanje jaja za Vaskrs. Djeca uče i folklor, dok Kristia uči našu ćerku da sprema tradicionalna srpska jela – priča Dučić.

Šljivovica za posebne prilike

Mada alkohol ne konzumira puno, zna u posebnim prilikama da nazdravi šljivovicom i pivom.

Priznaje da ga je zateklo interesovanje koje su izazvali njegovo ime i istaknuto mjesto u američkoj vojsci.

Iznenađujuće je i koliko Srba iz Evrope i Sjeverne Amerike mi se javilo u ovom periodu. Zaista sam primio mnoštvo pozitivnih poruka, u kojima mi žele sve najbolje na ovom zadatku, te nude savjete, jer imaju istorijsko znanje, životna ili vojna iskustva. Počastvovan sam njihovim riječima ohrabrenja. Povezao sam se i sa nekim ljudima koji imaju isto prezime kao ja – kaže on.

Ne otkriva da li u novoj ulozi osjeća i neku posebnu vrstu odgovornosti ili tereta.

Molitve na srpskom

Njegova misija na Kosovu je, tvrdi, potpuno drugačija od onih u Ukrajini, Kuvajtu ili Iraku u kojima je prethodno bio.

Priliku da „svojoj zemlji služi u misiji usmjerenoj na podršku miru, na zemlji gdje se prepliću istorija, kultura i religija“, smatra blagoslovom.

Jedan od ciljeva za vrijeme nove misije mu je i da nauči srpski dovoljno dobro da može da razgovara sa ljudima. Za sada, kaže, zna neke svakodnevne izraze, te molitve.

nik ducic trebinjski korijeni (3).jpg

Djed bio animator za „Volt Dizni“

Misiju u Ukrajini iskoristili su da istraže ruske korijene supruge Kristije, zbog čega su posjetili i Rusiju.

Njen djed je emigrirao iz Moskve 1930-ih i zanimljivo je da je postao jedan od prvih animatora za „Volt Dizni“ u Los Anđelesu. Potpis Basil Davidovich bio je na kraju klasika kao što je „Uspavana ljepotica“. Njegova kuća u Moskvi više ne postoji, ali za mene je emotivan momenat bio kada smo sa djecom otišli u park u kojem se i on nekada igrao, te kada su se i oni tu zaigrali – ističe Dučić.