Savim je izvjesno da je redovno vježbanje dio zdravog životnog stila, kao i da je neophodno, pogotovo u današnje vrijeme kada je većina nas minimum osam sati vezana za stolicu i posao pred računarom.

setnja.jpg

To podrazumijeva vježbe snage, kao i kardio treninge, poput plivanja, trčanja, brzog hoda i slično, ali da li to znači da sve ove aktivnosti mogu da zamijene svakodnevnu šetnju? Ljekari i fitnes stručnjaci kažu da su dva prirodna stanja ljudskog organizma ležanje i hodanje umjerenim intezitetom.

Naravno, ne možemo da ležimo po cijeli dan, a nije ni preporučljivo, ali da protegnemo noge na barem pola sata - možemo sigurno. U nastavku saznajte i zbog čega je to neophodno.

Svi se mi služimo raznoraznim izgovorima kada treba da se pokrenemo, od kojih je najčešći onaj da nemamo dovoljno vremena, i da nam dan proleti za tili čas. Ipak, samo 30 minuta šetnje je dovoljno, kako pokazuju brojna istraživanja za unapređenje vašeg cjelokupnog zdravlja.

Tih pola sata za šetnju možete iskombinovati tako što ćete sići nekoliko stanica ranije na putu od posla do kuće, ili pak tako što ćete odlučiti da ne morate baš svuda kolima. 

A kako bismo vas dodatno motivisali, slijede svi benefiti od samo 30 minuta šetnje svakog dana. 

Tonus mišića

Ukoliko ste mislili da je šetnja suviše slabog inteziteta da bi imala bilo kakav učinak na oblikovanje tijela, istraživanja kažu drugačije. Naime, dokazano je da 10.000 koraka dnevno u kontinuitetu može zamijeniti trening u teretani.

A dodatna pogodnost je što vam poslije jedne ovakve duže šetnje neće trebati vremena kako bi se vaši mišići oporavili, kao poslije na primjer trčanja ili vježbi sa opterećenjem.

Poboljšava moždane funkcije

Toliko je načina na koje šetnja ima pozitivan uticaj na naš mozak - znatno poboljšava naše raspoloženje podižući nivo endorfina, oslobađa nas stresa - pa je posebno korisno da se na ovaj način rekreirate nakon napornog dana na poslu i mnoštva obaveza. 

Takođe, dokazano je da šetnja spriječava ranu pojavu demencije i Alchajmerove bolesti kasnije u životu. 

Unapređuje vaš vid

Vjerovatno ne biste doveli u vezu kvalitet vida i šetnju, ali to je još jedan segment na koji ova fizička aktivnost ima izuzetno povoljan uticaj. Osim što šetnja poboljšava vid, ona takođe i smanjuje očni pritisak, koji može biti dosta neprijatan, i postati uzrok jakih glavobolja. 

Prevencija srčanih bolesti

Prema istraživanjima svjetske zdravstvene organizacije, šetnja nije nimalo manje efikasna od trčanja kada se radi o prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Ako šetate samo pola sata dnevno, znatno smanjujete rizik od povišenog holesterola i poboljšavate cirkulaciju.

Takođe, šetnja je naročito povoljna za one koji imaju problem sa bolom u zglobovima i povredama, jer je manje invazivna opcija od trčanja.

Povećava kapacitet pluća

Kapacitet pluća je veoma važan, i utvrđuje se spirometrijom. Od toga zavisi koliko brzo se zamarate, i koliko ste izdržljivi kada su pojedini napori u pitanju. Način da poboljšate kapacitet pluća je, između ostalog, i da uvedete tridesetominutnu šetnju među one dnevne aktivnosti koje su obavezne.

Poboljšava varenje

Svaka fizička aktivnost znatno poboljšava rad sistema za varenje, a posebno šetnja. Stoga, ukoliko imate problem ovog tipa, a ne krećete se dovoljno, uz adekvatnu ishranu bogatu vlaknima, obavezno je i svakodnevno protezanje nogu u trajanju od najmanje 30 minuta.

Osnažuje kosti i zglobove

Već smo pomenuli šetnju kao zdravu opciju za one koji imaju problem sa zglobovima, jer će tako izbjeći povrede. Ali, osim toga, šetnja je način da kosti i zglobovi dodatno očvrsnu, a da ne govorimo o tome koliko je važna kao prevencija od osteoporoze, koja pogađa sve veći broj pripadnica nježnijeg pola.

Stoga, krenite na vrijeme, jer uvijek je bolje spriječiti nego lečiti. 

Oslobađa nas bola u leđima

Bol u leđima i krstima umije da bude jako neprijatan, a uglavnom je posljedica dugog sjedanja, kao i nepravilnog držanja i krivljenja kičme. Naravno, ne vrijedi da kukate, već krenite u akciju, i pomozite sebi tako što ćete svakog dana šetati, kao što smo već naveli, minimum pola sata.