I nakon 23 godine od završetka rata, na području grada Trebinja i dalje se pod minama nalazi oko 12,5 kilometara kvadratnih na sedam lokacija, potvrdili su za TrebinjeLive.info u Javnoj ustanovi "Ekologija i bezbjednost".

mine

Minska polja se nalaze na području sela Poljice u Petrovom polju, Cerovac u Trebinjskoj šumi, Klikovići, Hum, te u Jasenici Lug i Raptima u Bobanima.

"Deminiranje navedenih lokacija su prioritet u ovoj godini", navode u "Ekologiji i bezbjednost" povodom 4. aprila - Međunarodnog dana borbe protiv mina.

Područje minskih polja su mjesta gdje je tokom posljednjeg rata bilo, uglavnom, razgraničenje između zaraćenih strana, a pod minskim poljima nalaze se i brojna sela na području Trebinjske površi i u Bobanima, koja su nakon rata teritorijalno pripala opštini Ravno.

Tokom prošlogodišnjih požara, u više navrata, u selu Slivnica u Trebinjskoj površi čule su se detonacije zaostalih mina, što predstavlja ozbiljan bezbjednosni problem kako za mještane, tako i domaću stoku, upozoravaju mještani.

Ni vatrogascima tada nije bilo lako, jer su, rizikujući svoje živote, branili imovinu naših sugrađana od vatrene stihije, iako se kuće i pomoćni objekti nalaze neposredno uz minska polja.

Nerijetko se dešava, pričaju mještani sela u Bobanima, da i sami izvrše deminiranje, jer su, kažu, i jedna i druga vojska "sijale mine na sve strane". Deminiranja su vršili prilikom obnove spaljenih kuća, ali i ako bi mine primjetili u vrtovima, kamenjaru oko kuća i štala.

Problem je i što na području Bobana postoje pojedine lokacije za koje se zna da na njima ima mina, ali one nisu ucrtane u izvještaje o njihovom postavljanju, pa je pitanje i kako će se one očistiti od ovih ubojitih sredstava!?

"A one koje su ucrtane u izvještaje - neke su ljudi sami deminirali, neke su životinje prenijele na drugo mjesto, a neke su pomjerene dejstvom same prirode. Prošle su godine od kraja rata, a mine i dalje ugrožavaju živote", kažu nam mještani Bobana.