Kada dođe taj momenat saznanja da će za devet mjeseci postati majka, svaka žena želi da sazna što više na temu dužnosti i slatkih muka koje je čekaju od onog trenutka kada njena beba zaplače, kao i šta sve period trudnoće sa sobom donosi.

trudnica

Naravno, u moru informacija, pogotovo u internet eri koja nam sve objašnjava na klik, ima svakako korisnih informacija, ali isto se tako potkradu i one za koje baš i ne možemo reći da su tačne.

Tako može doći do toga da se buduće majke zbune, ili još gore rukovode nekim pogrešnim uputstvima dok su u drugom stanju.

U nastavku vam otkrivamo koje su to najčešće zablude o trudnoći i porođaju.

Široki kukovi olakšavaju porođaj

Mnogi vjeruju da se žene sa širokim kukovima mnogo lakše i brže porode. Ipak, širina karlične kosti, o kojoj se ovdje zapravo radi, nema nikakve veze sa otvorom kroz koji se sam porođaj odvija.

Ono što utiče na lakoću porođaja je takozvani ulaz u karlicu, koji ne zavisi od širine kukova.

Oblik stomaka otkriva pol

Biko bi jako zgodno kada bi pol bebe mogao da se odredi na ovaj način, ali to ipak nije moguće. Dakle, netačno je ako žena nosi bebu nisko da je to sigurno dječak i obrnuto.

Ono što nam oblik stomaka sa druge strane može nagovijestiti jeste veličina fetusa, kao i njegov položaj u utrobi.

Trudnica ne smije da leži na stomaku

Fetus je zaštićen mišićima materice, te ukoliko ležite na stomaku, to zapravo ne može naštetiti vašoj bebi. Tačnije, preporučuje se da ležite u onom položaju u kom se zaista osjećate najudobnije.

Ultrazvuk šteti bebi

Definiitvno zabluda. Ne postoji naučni dokaz da bi ultrazvučna dijagnostika mogla da ugrozi zdravlje bilo trudnice bilo njenog djeteta.

Šta više, UV zraci ne funkcionišu po principu radijacije, već koriste zvučne talase visokih frekvencija koji se odbijaju od bebu proizvodeći sliku. Ova dijagostika je neophodna kako bi se adekvatno pratila trudnoća.

Mučnine sa javljaju samo ujutru i u prvom trimestru

Mučnine su tipičan simptom trudnoće, i 80% trudnica ih iskusi. Ipak, statistika kaže da se samo kod 2% njih javlja isključivo ujutru. One se mogu javljati tokom cijelog dana.

Takođe, iako se ovaj simptom uglavnom dovodi u vezu sa prva tri mjeseca trudnoće, u čak 20% slučajeva se javlja i kasnije.

Čaša alkoholnog pića nije štetna

Iako je uvreženo mišljenja da čaša vina ili piva u toku trudnoće ne šteti, istina je zapravo da kad vi pijete alkohol, i vaša beba dobija djelić toga, jer alkohol svakako prodire kroz posteljicu.

Konzumiranje alkohola tokom trudnoće svakako nije bezbjedno, jer može dovesti do niza fizičkih, mentalnih i poremećaja u ponašanju bebe nakon rođenja. Pomenuta količina jeste mala, ali kako u nauci ne postoji definisan minimum koji je bezbjedan, najbolje je da se suzdržite od konzumiranja.

Višak kilograma će otići tokom porođaja

Tokom porođaja svakako gubite onu težinu koja se odnosi na bebu, posteljicu, kao i amniotsku tečnost. Ipak, ostanu oni dodatni kilogrami to jest koliko ste se ugojili.

Carski rez je najbolja opcija porođaja

U posljednje vrijeme sve više trudnica želi da se opredijeli za hirurški zahvat poznat kao carski rez, jer smatra da je to bolja, lakša i bezbolnija opcija od vaginalnog porođaja. Ipak, sa medicinske tačke gledišta, tome ne treba pribjegavati ukoliko ne postoje opravdani razlozi.

Uostalom, svaka operacija je svojevrsni rizik, i može donijeti neke kasnije komplikacije, plus je duži i bolniji oporavak.