Predsjednik Upravnog odbora Fonda solidarnosti grada Trebinja Mirko Ćurić poručio je da će Gradska uprava nastojati da se ne prekida pomoć kategorijama koje su do sada dobijale novac iz ovog fonda, nakon što je Ustavni sud Republike Srpske donio odluku o njegovoj neustavnosti i nezakonitosti.

mirko curic

On je zahvalio svima koji su do sada uplaćivali novac za Fond solidarnosti i koji su, kako je rekao, posljednjih dana uputili podršku Gradskoj upravi i najavili da će i ubuduće izdvajati novac za Fond.

"Nakon odluke Ustavnog suda Republike Srpske o neustavnosti i nezakonitosti Fonda solidarnosti, nismo imali nijedan zahtjev od privrednika da im se do sada uplaćeni iznos novca vrati", rekao je Ćurić novinarima u Trebinju.

On je podsjetio da su, zahvaljujući izdvajanjima iz Fonda, pojedinci išli hitno na liječenje, te za druge namjene.

"Nije jednostavno prikupiti tolika sredstva. U 2017. godini smo prikupili oko 600.000 KM, a i za ovu godinu smo planirati isti iznos, što je do sada išlo predviđenom dinamikom", kaže Ćurić.

On je istakao da ih svi oni kojima je pomoć neophodna obavezuju da i dalje pronalaze sredstva iz budžeta Grada ili na drugi način.

"Na to nas obavezuju i parovi koji idu na još jednu vantjelesnu oplodnju bez novih kreditnih zaduženja i njihova nada da će dobiti potomstvo", rekao je Ćurić.

Predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe" iz Trebinja Snežana Misita danas je podsjetila da je ovim parovima prošle godine iz Fonda solidarnosti grada Trebinja uplaćeno više od 36.000 KM, a u ovoj godini na molbu Udruženja uplaćeno je skoro 6.000 KM za tri bračna para, kojima se pruža još jedna šansa da riješe životni problem.

Ustavni sud Republike Srpske je, nakon usvojene apelacije Nebojše Vukanovića, utvrdio da akti o osnivanju Fonda solidarnosti i utvrđivanju posebne naknade za solidarnost grada Trebinja nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o lokalnoj samoupravi.