Uprkos tome što čovječanstvo proučava ljudsku anatomiju već nekoliko hiljada godina, naučnici još otkrivaju nove tajne ljudskog organizma.

intersticijum organ novibig

Istraživači sa medicinskog centra Langon u Njujorku identifikovali su novu vrstu organa koji bi mogao da bude najveći u tijelu.

Ispostavilo se da je ono što se nekada smatralo gustim vezivnim tkivom koje se proteže kroz cijeli ljudski organizam, zapravo mreža komora ispunjenih tečnošću, koje služe kao neka vrsta "amortizera", odnosno organa za ublažavanje udaraca, piše Dejli mejl.

Ovo otkriće ne samo da bi moglo da nam omogući bolje razumijevanje ljudskog tijela, već i da odgovori na pitanje zašto se kancer širi brže kada dospije u pojedine dijelove tijela.

Nazvani "intersticijum", ovi povezani dijelovi ponašaju se kao jedinstveno mjesto protoka tečnosti koje se prostire od površinskog sloja kože, preko digestivnog trakta, pluća i urinarnog sistema, do krvnih sudova i fascije mišića (elastični omotač vezivnog tkiva).

Više od polovine tečnosti u ljudskom tijelu nalazi se u ćelijama, sedmina se nalazi u srcu, krvnim sudovima, limfnim žlijezdama i limfnim čvorovima, a preostali deo čini intersticijska (međućelijska) tečnost.

Naučnici navode da međućelijsku tečnost prenosi upravo intersticijum, koji je zaseban organ.

Sastoji se od jakih (kolagenih) i fleksibilnih (elastinskih) proteina vezivnog tkiva, sa interstijskom tečnošću koja se kreće kroz cijelo tijelo.

Tečnost iz intersticijuma otiče u limfni sistem i smatra se da je izvor limfe, koja igra ključnu ulogu u funkcionisanju imunološkog sistema.