Najnovije istraživanje potvrdilo je postojanje veze između zašećerenih pića i prerane smrti od srčanog udara. Uprkos tome, slatka hrana nema isti uticaj, piše Independent.

srcani udar

Razlog za to krije se u činjenici da naš organizam prerađuje slatke tečnosti drugačije od zašećerene hrane, smatraju naučnici.

Naime, šećerna pića, koja generalno imaju vrlo malo nutrijenata, ponašaju se u našem tijelu poput 'šećerne poplave'. S druge strane, slatka hrana često sadrži masti, proteine ili drugu vrstu nutrijenata koji usporavaju metabolizam.

U istraživanju je učestvovala grupa odraslih osoba starijih od 45 godina, a ispitanici su posmatrani u periodu od šest godina.

Ustanovljeno je da učesnici koji piju najmanje 675 mililitara šećernih pića dnevno imaju dvostruko veće šanse da umru od srčanog udara u odnosu na osobe koje piju manje od 30 mililitara dnevno.

Uprkos tome što je potvrđena veza između te dve stvari, naučnici ističu da nisu dokazali da konzumiranje zašećerenih pića nužno vodi ka srčanom udaru.

"Pitanje na koje pokušavamo da odgovorimo sastoji se iz dva dijela. Prvo, da li redovno konzumiranje zašećerenih pića povećava rizik od nastanka srčanih bolesti, ili taj rizik povećavaju druga stanja. A ako zaista povećavaju, da li i zašećerena hrana ima isto dejstvo", objasnio je doktor Džin Velš sa Univerziteta u Atlanti, vodeći naučnik istraživanja.

On je dodao da vjeruje da podaci do kojih sudošli prilično potvrđuju važnost svođenja konzumiranja zašećerenih pića na minimum.

Tim je do novih zaključaka došao analizom podataka skoro 18.000 ispitanika.