U Trebinju će se od 18. do 20. maja održati Prvi međunarodni kongres kardiloga HISPA BIH na kome će učestovati oko 400 eminentnih ljekara iz čitavog svijeta.

hispa kongres trebinje

Na kongresu će učestvovati medicinski radnici, što će imati veliku korist i za građane i pacijente, jer će na marginama susreta biti organizovana predavanja o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, kao i besplatni pregledi svih pacijenata koji su na listama čakanja.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da je večeras sa prof. dr Nebojšom Tasićem - predsjednikom i osnivač HISPE, dogovorili da organizuje mobilne timove koji će 18. maja biti raspoloživi za pregled pacijenata koji su na listama čekanja, a takvih u Trebinju ima 400.

"To će nam biti uspjeh da taj dan sa svim tim doktorima koji dođu i opremom koju će i oni donijeti i kojom mi raspolažemo u Bolnici napravimo preglede ljudi i evo kako je profesor najavio i jedno predavanje za širu javnost koja će se upoznati sa preventivnim ponašanjem kada su u pitanju kardiovaskularna obolenja“, kaže Petrović.

On je istakao da su u toku građevinski radovi na proširenju intenzivne njege u trebinjskoj bolnici, i da će njihovim završetkom biti stvoreni uslovi i za opremanje kardio centra.

"Do tada ćemo nastojati da napravimo jedan sporazum o saradnji gdje bi ljekari sa Dedinja mogli da dođu ovde jedanput mjesečno ili tromjesečno i da eliminišemo redove čekanja. Vrlo je važno da čovjek koji je bolestan dobije uslugu danas i to ćemo sigurno uraditi saradnjom na početku, a poslije ćemo nastojati da imamo dodatnu opremu ovdje kojom ćemo osnažiti usluge i ljekara i osoblja“, kaže Petrović.

Prema riječima prof. dr Tasića, kardiologa i zamjenika direktora Institusa za kardiovaskularne bolesti Dedinje, na kongres dolaze predsjednik udruženja za hipertenziju Ukrajine, predsjednica Udruženja za gerijatriju Rusije, jedan od vodećih stručnjaka za vaskularno zdravlje iz Pariza i još najmanje pet-šest svjetskih stručnjaka iz oblasti prevencije.

"Ovdje će biti i veliki broj predavača iz Hrvatske, Makedonihe, Srbije, Crne Gore i BIH“, kazao je Tasić, kardiolog i zamjenik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedeinje.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.