Tema koja je uvijek aktuelna, pogotovo sada kada nam dolaze topli proljećni dani, jeste koje namirnice treba da izbacimo iz ishrane kako bismo izgubili koji kilogram viška.

grickalice

Naravno, prve se na meti nađu sve one ukusne grickalice, za koje i mi sami znamo da nisu zdrava opcija.

Metabolizam se s godinama usporava, što znači da se kilogrami lakše "lijepe" za nas, a mi to često dodatno pospješujemo pogrešnim izborom namirnica.

Tačnije, ovo se ne odnosi toliko na obroke, već na sve ono što grickamo, često krišom i od nas samih, između obroka i što ne računamo, a po broju kalorija bi i te kako to trebalo da stavimo u kalkulator.

Uglavnom, ako ste čvrsto riješili da se pridržavate dijetalnog režima ishrane, a ne želite da se odreknete tih sitnih zalogaja, postoji alternativa.

U nastavku vam prestavljamo gricklaice koje ne goje - idealne za dijetu.

Bilo da ste na dijeti ili samo želite da stvorite sebi naviku da se zdravo hranite, što je dugoročno gledano najbolja stretegija, stavka koja će vas u oba slučaja interesovati jeste koje su to namirnice koje mogu poslužiti umjesto standardnih industrijskih grickalica.

Znamo da su čipsevi, razni krekeri i slično jedinstvenog ukusa kom je često teško odoljeti, ali sjetite se i da su prepuni zasićenih i nezdravih masti, soli, ugljenih hidrata. A posljedice redovnog unosa istih su i te kako vidljive na vašoj liniji - višak kilograma, celulit.

Uzevši sve ovo u obzir, isplati se mijenjati rituale, i uvesti zdrave grickalice koje ne goje. Praksa je pokazala da je sve stvar navike, i da se i u zdravim gricklalicama može uživati. I uvek se sjetite da su one i zdrava i ukusna opcija.

Leblebija

Leblebija je niskokalorična namirnica koju možete naći u svakoj prodavnici zdrave hrane, i idealna je zamjena za standardne grickalice - možete je ponijeti i na posao.

Uglavnom, njena ogromna prednost je u tome što je jako bogata mineralima, proteinima, magnezijumom, gvožđem, kao i vlaknima. Sve u svemu - predlažemo da bude na vašoj listi zdravih grickalica.

Orašasti plodovi

Već smo više puta pisali koliko su orašasti plodovi poput oraha, badema, lješnika zdravi - bogati vlaknima, kao i zdravim omega 3 mastima. Takođe brzo nas zasite, pa su idealni kao zdrava užina između obroka.

Kad vam se nešto gricka, samo uzmite šaku nekih od predloženih orašastih plodova.

Pistaći

Kada kažemo pistaći mislimo na one pistaće u ljusci, a ne na one industrijski prerađene sa aditivima i dodatnim uljima.

Uglavnom, pistaći su veoma zdravi, valja napomenuti i da su manje kalorični od prethodno navedenih orašastih plodova, a takođe su i veoma ukusni, tako da zadovoljavaju sve potrebne kriterijume da se nađu na našoj listi zdravih namirnica. Dodajmo i da su odlični antioksidansi.

Brusnice

Sve je više studija koje pokazuju koliko su zapravo brusnice zdrava namirnica. Imaju snažno antibakterijsko dejstvo, pokazalo se na primjer da je čaj od brusnice veoma efikasan u liječenju ešerihije koja je poznata kao vrlo uporna bakterija.

Tako da slobodno uzmite šaku obroka kao zamjenu za nezdrave opcije po pitanju grickalica.

Čokolada za kuvanje

Ukoliko jednostavno ne možete da zamislite svoj dan bez slatkiša, čokolada za kuvanje, bogata kakaom, odlična je alternativa. Jedan red ove čokolade može biti vaša dnevna doza slatkog, koja ne samo da neće ugroziti vašu liniju, već ćete tako unijeti i dosta hranljivih materija. Ova namirnica je bogata bakrom i magnezijumom, a takođe je i snažan antioksidans.

Čips od banana

Koliko vam to zvučalo čudno, nije nemoguće standardni čips od krompira zamijeniti čipsom od banane, jer kao što smo rekli u uvodom dijelu, sve je stvar navike.

Sušena banana je odličan izbor kao zdrava grickalica, a najbolje je to što je možete sami napraviti.

Isjecite bananu na što tanje kolutove, posolite, stavite na papir za pečenje, dodajte malo maslinovog ulja i pecite oko 10 minuta na 220 stepeni.