Narodna biblioteka u Trebinju je mjesto gdje dolazi veliki broj ljudi, učenih i običnih, sa željom da nešto pročitaju, nauče ili saznaju, a ovaj put smo sreli Mihaela iz Francuske sa neobičnom pričom koju donosimo u redovima ispod.

mihael francuz

Ovaj tridesetrogodišnjak došao je u biblioteku da se iz njihovog računarskog centra javi svojim roditeljima i bratu koji žive u Parizu.

U novembru prošle godine napustio je selo u blizini Tuluza, gdje je radio na poljoprivrednom dobru i odlučio se na avanturu - dao je otkaz na poslu, razveo se i počeo da mijenja svoj život, i ništa to ne bi bilo neobično da ovaj Francuz nije na proputovanju svijetom sa ciljem da promijeni svoj život.

Na put je krenuo sa ruksakom na leđima koji je njegova jedina imovina.

"Nemam kuću, imam samo ovaj ruksak i sa njim sam krenuo zbog avanture, da pronađem sebe i započnem novi život", kaže Mihael.

Na putovanje je krenuo i sa željom da nauči neke nove poslove. Tako je u Iranu naučio kako se prave ćilimi, u Bugarskoj je naučio kako se prave jorgani, a u Albaniji vunene čarape...

Sada se vraća u Francusku sa željom da započne novi život, novi posao sa pravljenjem odjeće.

"To je izazov za mene i ne znam da li ću uspjeti, ali želim da pokušam", iskren je Mihael.

U Republici Srpskoj se nada da će naučiti nešto novo i jako je radoznao da što više nauči. U Trebinju je dva dana i prošetao je do Gračanice, Perovića mosta, Saborne crkve i oduševljen je gradom.

Stopirajući i šetajući prošao je kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Grčku, Armeniju, Gruziju, Tursku, Bugarsku, Albaniju, Crnu Goru...

Sa sobom ne nosi telefon, laptop, ali ima fotografski aparat i fotografiše sve detalje koji su mu interesantni. Vodi dnevnik tako da svaki dan svoja zapažanja zapiše.

Naišao je na veliki broj ljudi i svi su bili dobronamjerni prema njemu i sa osmijehom na licu htjeli su da mu pomognu.

Svoje putovanje planira da završi do maja, a onda u novi život sa novim iskustvom, a za ovaj daleki put je sem sreće i volje potrebna i hrabrost.