Polaznici novog programa u Obrazovnom centru "Cerovac" – Robotika i programiranje – u subotu, 10. marta posjetili su akceleratorsku platformu SPARK u Mostaru, koja je posvećena regionalnim startup preduzećima i projektima. OC "Cerovac" i SPARK su početkom godine sklopili ugovor o saradnji i na taj način svim polaznicima ovog novog programa otvorili vrata ka novim tehnologijama koje se tek u naznakama pojavljuju na našim prostorima.

m_P1100852

Mališane je u savremeno dizajniranom i izuzetno opremljenom prostoru dočekao mladi tim programera koji im je za vrijeme boravka nesebično prenosio svoje znanje. Ovom prilikom mališani su se upoznali sa osnovnim ali i naprednim funkcijama #mBota, robota, koga mališani inače koriste u Obrazovnom centru "Cerovac" u sklopu ovog novog programa. Imali su priliku i da "popričaju" sa robotom nešto većih dimenzija i da dobiju iznenađujuće tačne ili duhovite odgovore na svoja pitanja.

m_P1100852

Program "Robotika i programiranje", koji je od ove godine pokrenut u Obrazovnom centru "Cerovac", namijenjen je učenicima i osnovnih i srednjih škola (od 8 do 18 godina), a putem njega djeca će na inovativan i interaktivan način učiti osnove kompjuterskog programiranja i robotike – trenutno najtraženijih vještina 21. vijeka. Osnovci će raditi u mbloc programu sa robotom #mBotom, dok će srednjoškolci učiti programe kao što su Java, C, C ++, kao i mbloc sa #mBotom uz komplikovanije probleme prilagođene njihovom uzrastu.

Programi traju jedan ili dva semestra, a časovi se održavaju jednom sedmično (2x60 min.)

Nema ulaznih testova i selekcije. Svi su dobrodošli ☺

Više informacija o ovom programu možete pronaći na http://www.cerovac.ba/robotika-i-programiranje.

m_P1100852