Više od 18 godina stanovnici trebinjskog naselja Bogdanića Do čekaju da sa njihovih slavina potkne voda. Radnici "Vodovoda" postavljaju novi cjevovod, a domaćinstva sa nestrpljenjem čekaju da u 21. vijeku dobiju vodu i više ne traže alternativna rješenja.

bogdanica do trebinje

Investicija vrijedna oko 40.000 KM finansira se iz gradskog budžeta, kaže za TrebinjeLive.info načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo, dodajući da je do sada urađeno više od pola predviđenih radova.

"Ovim projektom vodu će napokon da dobije 25 domaćinstava. Ovo nam je bila prioritetna investicija, jer su ljudi skoro dvije decenije živjeli bez vode", istakao je Rikalo.

U ovom naselju, lokacije za kuće su dobili, uglavnom, naši sugrađi koji su tokom proteklog rata izbjegli iz Dubrovnika. Oni koji su uselili u kuće snalazili su se na različite načine da bi sebi i svojoj porodici olakšali svakodnevni život.

Čekajući vodu 18 godina, nekoliko porodica iz Bogdanića dola se samostalno organizovalo i do svojih kuća su doveli dva alkatan crijeva od 3/4 cola i na to se priključili, kao alternativno rješenje.

bogdanica do trebinje

Miro Gutić je iz Dubrovnika izbjegao 1991. godine. Od 2003. godine je podstanar. Donaciju da izgradi svoj novi dom dobio je 2016. od Ministarstva za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske.

"Obećavali su nam nekoliko puta, naročito pred izbore, da će nam dovesti vodu u naselje, ali do sada smo bez vode. Pisali smo zahtjeve, molbe, ali kao i da nismo. Izgradnja cjevovoda se nije nazirala", kaže Gutić, koji još uvijek živi kao podstanar, iako su kuću u Bogdanića Dolu izgradili 2016. godine.

Izgradnjom vodovoda, Gutići će napokon moći da se preseli u svoj novi dom, jer će se ovim steći svi neophodni uslovi za normalan život ove četvoročlane porodice.

Radovi na izgradnji novog vodovoda biće završeni u narednih mjesec-mjesec i po dana.