Trebinjac Branislav Špuran danas je u Službi za transfuziju po 100. put darovao krv, čime je napunio 39 godina od svog prvog darivanje ove dragocjene tečnosti.

branislav spuran darivanje krvi (1)

Sve je, kaže Branislav, krenulo spontano, s obzirom na to da je rastao u porodici gdje se od svoje pete godine  susretao sa frazama "Tražimo krv" i "Treba dati krv".

Krv je prvi put darovao 1979. godine, kao osamnaestogodšnji mladić, s ciljem da pomogne nekome kome je potrebno.

"Sve se u životu izražava brojem, tako i moje današnje davanje ima svoj broj", rekao je Špuran.

Prije se, prisjeća se Špuran, dolazilo po pozivu ili kada bi se desio neki nepredvidljiv slučaj, kada je hitno trebala krv i kad se znalo ko je bolestan. Nakon odbrambeno-otadžbinskog rata, počele su edukacije davalaca i organizovane akcije darivanja.

branislav spuran darivanje krvi (1)

"Tada smo počeli sa akcijama gdje krv treba čekati pacijenta, a ne pacijent da čeka krv", priča Špuran, dodajući da su danas uslovi poboljšani u odnosu na prije, te da uvijek znači topla riječ i nečiji osmihe na licu poput nekada doktora Perside Kočišević ili danas doktora Dragana Šernca.

Branislav Špuran je nosilac svih priznanja Crvenog krsta - od Povelje do Srebrnoga znaka Crvenog krsta.

Davaoci krvi ne traže puno, ali drago im je da ih se neko sjeti, da dobiju diplomu ili zahvalnicu, jer se na taj način vidi da neko cijeni njihov rad.

Aktivan je i u predsjedništvu Dobrovoljnih davalaca krvi preko 25 godina i drago mu je što su digli davalaštvo krvi u Trebinju na visok nivo.

"Krv je nezamjenjiva i ja bih najviše volio da vas dvadeset da po pet puta krv i da mladi to prenose na mlade ljude, jer, ipak, krv se ne može ničim zamijeniti", poručio je mladima Špuran.

Njegov otac Risto Špuran je 118 puta darivao krv.