Koža lica je definitivno uvijek u našem fokusu. Njena hidriranost, tip kože, pojava sitnih linija i bora koju želimo da odložimo, različite specifičnosti, sve su to standardne preokupacije kada je njega u pitanju.

lice promjene

Međutim, estetski faktor je samo jedna strana medalje, a ona druga, koju često zanemarujemo, jeste to da su pojedine pojave na koži poput tamnih podočnjaka, ili crvenila, zapravo pokazatelji i određenih stanja u vezi sa zdravljem našeg organizma.

U nastavku vam otkrivamo koje sve promjene na koži lica mogu biti signal zdravstvenih problema.

Žućkasta boja kože

Pojava žute prebojenosti kože lica, kao i beonjača pokazuje gomilanje određenih toksina u organizmu, što na primjer kod beba rođenih prije 38 nedjelje nije tako čudna, kao ni opasna pojava, ali kod odraslih može signalizirati ozbiljna stanja.

Može biti u vezi sa zloupotrebom alkohola, i podrazumijeva obavezan i hitan pregled jetre, pankreasa, žučne kese, kao i testiranje na viruse hepatitisa i mononukleoze.

Crvena koža na nosu

Na nosu se nalazi veliki broj krvnih sudova i nije neobično da se uslijed temperaturnih promjena, odnosno na višim temperaturama isti šire, i da vam se nos zacrveni.

Ovo može biti i u vezi sa određenim emocionalnim stanjima, stresom, ali i sa uopšte lošim stanjem krvnih sudova, pa ukoliko ovaj tip crvenila postaje intenzivniji i ne prolazi, preporuka je da se konsultujete sa ljekarom.

Pojava novih mladeža

Pojava novih mladeža na koži lica ne mora biti zabrinjavajuća, i načelno do nje dolazi s godinama, pogotovo kod onih sa svjetlijom puti. Ipak, uvijek je bolje da budete oprezni.

Povedite računa da li su ivice razuđene, da li je boja neujednačena, da li je mladež veći od zrna graška, kao i da li se promijenio u toku posljednjih par nedjelja. Ako je neki od odgovora na ova pitanja potvrdan, svakako je bolje da se konsultujete sa dermatologom, i naravno - ne zaboravite da se štitite od UV zračenja.

Osip u obliku leptira

Pojava osipa na koži je uglavnom pokazatelj alergija, klimatskih promjena, pa i prekomjerne konzumacije slatkiša. Ipak, ukoliko se osip proširi na oba obraza i formira specifičan oblik leptira, onda je to jedan od tipičnih simptoma lupusa - vrsta autoimunog oboljenja.

Simptomima se smatra i pojava groznice, bol u zglobovima, kao i plava boja prstiju tokom niskih temperatura.

Perutanje kože oko nosa i usta

Perutanje u pomenutim dijelovima kože lica gotovo je uvek pokazatelj nedostatka vitamina A, C, E, ili B u organizmu. Propratne senzacije su i malaksalost, opadanje kose, listanje noktiju, gubitak koncentracije.

Naravno, sve sumnje je najbolje da potvrdite putem adekvatnih analiza i ljekarskih pretraga.

Pojačana maljavost kože lica

U većini slučajeva pojačana maljajvost kože lica je genetski predisponirana to jest nasljedna. Takođe, kod mlađih dama, ovo je tipičan pokazatelj hormonskog disbalansa, kao i da jajnici ne funkcionišu kako treba, kada se uglavnom radi o sindromu policističnih jajnika.

Svakako, preporučuje se konsultacija sa ginekologom, ali i endokrinologom, radi preciznog ustanovljavanja dijagnoze.

Hiperpigmentacija

Simetrične tamne fleke na obrazima, kao i na prevoju nosa tipičan su pokazatelj za stanje kože poznato kao melazma, što je vrsta hiperpigmentacije, u većini slučajeva nastale uslijed prekomjernog izlaganja suncu, a vrlo je česta pojava i u trudnoći.

Treba izbjegavati sunčeve zrake, nanositi UV zaštitu, a postoje i specijalizovana kozmetika protiv hiperpigmentacije, potom hemijski pilinzi, kao i laserski tretmani.

Tanje obrve i prorijeđene trepavice

Osim ako nije posljedica neuspjelog kozmetičkog tretmana, prorjeđivanje obrva i trepavica može biti pokazatelj poremećaja u radu štitne žlijezde. Uglavnom se radi o hipotireozi, što znači smanjenje funkcije.

Tipični simptomi su i usporenost, iznenadno dobijanje na težini, suva koža.

Svakako se preporučuje konsultacija sa ljekarom specijalistom.

Tamni podočnjaci i kesice ispod očiju

Tamni podočnjaci mogu biti nasljedne prirode, ali isto tako mogu biti pokazatelj sljedećih situacija: manjak sna, štetno dejstvo nikotina, hormonske promjene u organizmu, alergije, prekomjerna konzumacija alkohola, kofeina, kao i soli u ishrani.

Takođe, može biti i znak koji upućuje na disfunkciju u radu bubrega.