Srbija dijeli 37. mjesto na listi najmoćnijih pasoša na svijetu, jer njegovi vlasnici mogu da odu u 116 zemalja bez vize ili da dobiju vizu po dolasku, pokazalo je najnovije istraživanje organizacije Pasport indeks, koje je obuhvatilo 193 države članice UN i šest teritorija.

pasos

Prvo mjesto na listi najvrijednijih pasoša, na osnovu mogućnosti za putovanje bez vize ili dobijanja vize po dolasku, dijele Singapur i Južna Koreja, čiji državljani mogu da putuju u 162 zemlje.

Srbija 37. mjesto deli sa Gvatemalom i ostrvskom državom Tuvalu, čiji pasoši takođe omogućavaju ulazak u 116 zemalja njihovim vlasnicima.

Od zemalja u okruženju, ispred srpskog je pasoš Slovenije, čiji vlasnici mogu da odu u 153 zemlje, i hrvatski pasoš s kojim je moguće obići 148 zemalja.

Slabije od Srbije rangirane su Makedonija, koja se nalazi na 38. mjestu sa 112 država u koje mogu da odu vlasnici njenog pasoša, Crna Gora na 42. mjestu sa 108 država i BiH na 45. sa 103 zemlje koje mogu posjetiti vlasnici pasoša te zemlje.

Na sajtu Pasport indeksa ističe se da se Južna Koreja, prvi put, pridružila Singapuru na vrhu liste najmoćnijih pasoša na svijetu.

Rang azijskih zemalja je poboljšan 2017. godine, iako su evropske zemlje, na čelu sa Njemačkom, tradicionalno "dominirale" na ljestvici najvrijednijih pasoša.

Krajem 2017. godine Singapur je preuzeo vođstvo i postao prva azijska zemlja ikada na vrhu liste najmoćnijih pasosa na svijetu, ali je Njemačka do decembra 2017. uspjela da uhvati korak, mada ne zadugo, navodi sajt.

Do nedavnih promjena došlo je, uglavnom, jer je Uzbekistan odobrio bezvizni režim Južnoj Koreji i Singapuru, ali i zbog promjena vizne politike Somalije.

Na drugom mestu na listi su Japan i Njemačka, čiji državljani mogu da putuju u 161 zemlju.

Treće mjesto dijele Danska, Švedska, Finska, Italija, Francuska i Španija, četvrto Luksemburg, Norveška, Holandija, Belgija, Austrija, Portugal i Velika Britanija, a peto Švajcarska, Irska, SAD i Kanada. U prvih 10 mjesta su i grčki, češki, mađarski i poljski pasoš.

Posljednje mjesto na listi zauzeo je pasoš Avganistana, čiji vlasnici mogu da otputuju u samo 26 zemalja bez vize ili da je dobiju po dolasku.