Kao što vam je vjerovatno već poznato, 70% ljudskog tijela se sastoji od vode, koja aktivno učestvuje u vršenju svih vitalnih funkcija.

caj za izbacivanje tecnosti

Međutim, u određenim sitacijama, dolazi do toga da se voda skuplja u okviru sistema za cirkulaciju, kao i u tkvima, što je stanje koje se medicinski određuje kao zadržavanje tečnosti u organizmu.

Svakako, to nije dobro, jer prouzrokuje ne samo neprijatnost uslijed oticanja ruku, nogu, i uopšte zglobova, osjećaj nadutosti, već stvara i određene zdravstvene probleme u pogledu kardiovaskularnog sistema, kao što je problem sa krvnim pritiskom.

Stoga, potrebno je povesti računa o simptomima koji upućuju na višak tečnosti, a potom pristupiti rješavanju ovog problema.

Detaljnije na ovu temu u nastavku, kao i o potpuno prirodnim načinima za izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

Dijelovi tela koji su uglavnom pogođeni kada je nakupljanje tečnosti u pitanju jesu noge, stopala, ruke i šake. Tipično je da se osjeća bol u zglobovima i ekstremitetima, kao i naduvenost, pa i promjene u boji kože koja postaje blijeđa.

Uzroci skupljanja tečnosti u tijelu, što se imenuje i kao vodeni otok, mogu biti različiti - trudnoća, predmenstrualni sindrom, fizička neaktivnost, uzimanje određenih lijekova, disfunkcija u radu bubrega, kao i srčani problemi.

Ukoliko u bilo kom momentu posumnjate da imate problem sa skupljanjem tečnosti u organizmu, najbolje je da se konsultujete sa ljekarom oko eventualnih daljih pretraga.

Svakako, ono na šta ćemo vam mi u produžetku skrenuti pažnju jeste da postoje neki potpuno prirodni načini pomoću kojih se može djelovati na višak tečnosti.

Čaj od peršuna

Čaj od peršuna je odličan diuretik, i sigurno će vam pomoći da se riješite nakupljene tečnosti.

Stavite 300 ml vode da proključa, pa njome prelijte 2 supene kašike sušenog peršuna, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Procijedite i popijte. Predlaže se da dnevno tri puta konzumirate ovaj čaj.

Sjeme komorača

Brojna naučna istraživanja su pokazala da je komorač, koji je inače naročito zastupljen u mediteranskoj ishrani, takođe odličan diuretik, koji izbacuje nataloženu tečnost i natrijum iz bubrega.

Spriječava gasove, pospješuje rad probavnog sistema, i uopšte spriječava gomilanje toksina u organizmu.

Čaj kuvate od sjemena, tako što ćete dvije kašičice preliti ključalom vodom, ostaviti da odstoji takođe 15 minuta, procijediti i konzumirati do tri puta dnevno.

Čaj od maslačka

Posebna karakteristika maslačka jeste ta što je bogat kalijumom, što povoljno djeluje na količine natrijuma u organizmu, to jest snižava ih, a natrijum je taj koji je odgovoran za zadržavanje tečnosti.

I čaj od maslačka možete konzumirati tri puta dnevno, a pripremate ga na isti način kao prethodno opisane napitke, uz dodavanje jedne kašičice sušenog maslačka.

Limunada

Više puta smo govorili o pozitivnim svojstvima ovog napitka po zdravlje organizma, tako da limunada definitivno treba da bude deo vaše dnevne rutine. Ne propustite da popijete jednu toplu ujutru, a možete je konzumirati i kasnije u toku dana.

Ona obiluje vitaminom C, poboljšava imunitet, i što je važno u pogledu naše teme, oslobađa tijelo toksina, kako i nagomilane tečnosti.

Luk

Luk je fantastičan prirodni sastojak, koji čisti krvne sudove i pomaže da se tijelo riješi viška tečnosti, to jest da splasnu vodeni otoci.

Stavite oko 1,3 l vode da proključa zajedno sa 2-3 glavice luka, ostavite da kuva 15-ak minuta, procijedite, pa to pijte tokom celog dana.

Svakako, ukoliko i pored svih navedenih metoda, primjetite da je problem sa nagomilanom tečnošću i dalje prisutan, preporuka je da konsultujete ljekara.