Fond solidarnosti je u potpunosti opravdao očekivanja, a samo u 2017. godini po osnovu dobrovoljne solidarne članarine privrednih subjekata prikupljeno je oko 566.000 KM.

skupstina trebinje

Istakao je ovo Mirko Ćurić, predsjednik Upravnog odbora Fonda, predstavljajući izvještaj o poslovanju Fonda solidarnosti za period od 1. januara do 31. decembra 2017. godine.

On je istakao da se solidarisalo 124 privredna subjekata, zahvaljujući kojim je Fond proveo programe na zadovoljstvo velikog broja naših sugrađana.

U okviru Fonda, primarno, predviđena je pomoć socijalnim kategorijama, majkama porodiljama, poljoprivrednicima, te realizacija ekonomsko-razvojnih projekata, pomoć boračkim kategorijama, djeci koja pohađaju područne škole, treća vantjelesna oplodnja, pokretanje vlastitog biznisa, pripravnički staž...

"Trebinje je jedina lokalna zajednica koja ima ovu vrstu Fonda koja obuhvata veliki broj naših sugrađana", rekao je Ćurić.

Kazao je i da svi oni koji su uplatili novac mogu da posjete Fond solidarnosti da vide tačno imenom i prezimenom kome se pomoglo, te da bi bilo neozbiljno i neodgovorno da se javno iznose imena onih kojima je pomognuto.

"Svi podaci su u bazama Fonda i što je najvažnije - sve je transparentno", poručio je Ćurić.

Predsjednik kluba odbornika SNSD-a Gordan Mišeljić istakao je da je Fond pozitivna stvar koju je usvojila skupština grada krajem 2016. godine.

"Najvažnije je da se zna da su sredstva upotrijebljena za ono za šta su bila i namijenjena", poručio je Mišeljić.

Iz redova opozicije istakli su da je bilo neophodno da bude budžetsko, a ne zbirno izvještavanje.

"Naravno da ćemo ovo podržati. Svi želimo veći natalitet, ali mislim da dobrovoljnost nije na dobroj osnovi", rekao je odbornik PDP-a Ljubiša Krunić.

On je istakao da se ne radi o dobrovoljnosti, već o moranju privrednih subjekata da uplate novac, poručio je Krunić - dodajući da iz tog razloga neće da podrže ovaj izvještaj. Ovo je demantovao Mirko Ćurić, tvrdeći da se radi o paušalnim izjavama pojedinih odbornika koje nisu potkrijepljene nikakvim dokazima, već se zasnivaju na insinuacijama.

Odbornici opozicije su se zapitali i zbog čega Elektrohercegovina i Elektroprivreda RS nisu uplatili dobrovoljni prilog u Fond solidarnosti našeg grada.

Po stavkama 

Iz Fonda solidarnosti je za pomoć narodnoj kuhinji, udruženjima osoba sa invaliditetom i socijalno ugrođenim građanima izdvojeno 74.000 KM, a iz budžeta grada 70.000 KM. Ukupno je izdvojeno 144.000 KM.

Za novčanu naknadu roditeljima za 151 novorođeno dijete, djeci koja pohađaju područne škole i pomoć za šest majki porodilja izdvojeno je 120.250 KM, dok je iz budžeta grada izdvojeno 65.000 KM - što je ukupno 185.250 KM.

Pomoć je data i za 20 osnovaca bez jednog roditelja u iznosu od 7.000 KM, kako bi mogli da idu na ekskurziju.

Realizovan je i program podrške samozapošljavanja za 51 lice, za šta je iz Fonda izdvojeno 30.000 KM, dok je iz budžeta obezbijeđeno 97.426. Ukupno je ovaj program izdvojeno 127.426KM.

Po prvi put obezbijeđena je i novčana naknada za 314 demobilisanih boraca, te za njihovo zapošljavanje i pomoć boračkim kategorijama, stpendije za djecu poginulih boraca i djecu RVI od prve do četvrte kategorije - njih 73, izdvojeno je iz Fonda 86.034 KM, a iz budžeta 130.366 KM. Ukupno je izdvojeno 216.401 KM.

Proširena prava iz socijalne zaštite finansirana su iz Fonda sa 71.585 KM, dok je iz budžeta izdvojeno 71.738 KM. Ukupno je izdvojeno 143.324 KM.

Finansiranje troškova vantjelesne oplodnje Fond je podržao sa 36.099 KM za šest bračnih parova.

Na računu Fonda zaključno sa 31. decembrom 2017. iznosi 67.161 KM, dok se na računu posebnih namjena nalaze sredstva u iznosu od 53.629 KM.