Trebinjka Mirjana Čaušić /54/ odlučila je da slobodno vrijeme iskoristi za kreativan rad, pa je počela od novina da pravi stalaže za cvijeće i knjige različite visine, ali i druge unikatne predmete za razne namjene.

mirjana causic predmeti od papira trebinje (1)

Iako je u radnom odnosu, Mirjana ne želi da u poslijepodnevnim časovima i danima vikenda dangubi. Zato je iz znatiželje počela da radi sa papirom, a ideju je pronašla na internetu.

Mirjanin stan, u kome živi sa suprugom i sinom, krase rukotvorine od papira.

Tu su lijepi okrugli sat, police za knjige, ramovi za slike, vaze za cvijeće, korpe različitog oblika i boja sa cvjetovima od papira, neobično ukrašeni držači za flaše, lusteri, držači za olovke, kao i korpice za voće.

Posebnu pažnju privlači velika stalaža za cvijeće na kojoj jedna ispod druge stoje tri saksije sa cvijećem - u nju je Mirjana utrošila oko 1.500 štapića od papira dužine pedesetak centimetara.

"Nisam spavala dok je nisam završila. Odlučila sam da pravim stalažu, jer nisam odgovarajuću našla u prodavnicama. Uzela sam novine u ruke i dobila šta sam željela", kaže Mirjana za Srnu.

mirjana causic predmeti od papira trebinje (1)

Prvi predmet koji je napravila, njoj najdraži, jeste korpica u obliku kokoške za unuku u Beogradu.

"Napunila sam korpu slatkišima i poklonila joj. Nakon toga nisam mogla da stanem. Ustajem i prije posla da radim, a često ostajem i kasno noću", ističe Mirjana.

Najteže joj je da nabavi novine, jer su joj potrebne veće količine, ali nekada tokom motanja listova naiđe na interesantan članak, pa se začita i taj dan posao ne bude na vrijeme završen.

Mirjana objašnjava da prvo uzme novine i od njih oblikuje štapiće potrebne dužine koje ofarba farbom za beton, koje zatim plete u oblike kakve želi, odnosno pravi predmete koje premaže akrilnim lakom bez mirisa, a štapiće lijepi drvofiksom.

Do sada je svoje predmet poklanjala i ni jedan nije prodala, jer je počela skoro da se bavi ovom "zanimacijom".

Ali, sada, namjerava da svoje radove ponudi i sugrađanima, kao i svima koji vole lijepe i neobične stvari.