Nedavno je u rejonu sela Duži pronađen veći primjerak smeđeg minerala težine 9,6 kilograma, nepravilnog oblika, okvirnih dimenzija 30x20x11 centimetara. U blizini je bilo manjih komada do dva kilograma težine - sve su to vjerovatno dijelovi mineralne žile koja je ispod površine tla.

kristal trebinje

Piše: Miro Ilić

Prva procjena na licu mjesta bila je da se radi o halitu (kamena so), ali nije bio slan. Zatim da se radi o aragonitu. Ipak, i kristalne latice aragonita imaju svoje blizance u strukturi, što ovdje nije bio slučaj.

Sumnja je pala na kalcit, odnosno da se radi o djelimično prozirnom, smeđem klasteru kristala kalcita čije ravne površine obasjane Suncem u refleksiji svjetlucaju. Ako bi se ovaj klaster kristala izrezao na male komadiće, pa brušenjem i poliranjem obradio u oblike malog šljunka, mogao bi biti dekorativni detalj nakita za prstenje, minđuše, narukvice, ogrlice i lančiće.

Navedeni minerali su iz grupe karbonata i u prirodi se mogu naći u različitim bojama, u zavisnosti od prisustva različitih elementarnih primjesa tokom formiranja.

Ipak, pronađeni mineral je bio prilično čvrst, teško se lomio i veoma je homogen što je bilo utvrđeno na manjim primjercima. Na svoju veličinu ima veću specifičnu težinu nego okolne stijene, a kalcit je specifično lakši i lako se lomi.

Pronađeni mineral - feldspat ortoklas

Upoređujući fotografije ovog minerala sa mnogim fotografijama različitih minerala na internetu, kao i njegovu specifičnu težinu i čvrstoću sa podacima drugih minerala, došlo se do zaključka da se ne radi o kalcitu nego o smeđem feldspatu ortoklasu, odnosno kalijumovom feldspatu, poznatog i kao K-feldspat.

Naziv feldspat potiče od njemačke riječi Feldspat, sastava riječi ''Feld'' - polje i "Spat" - kamena koja ne sadrži rude. Feldspati se kristališu iz magme kao žile u intruzivnoj ili ekstruzivnoj magmatskoj stijeni, a prisutni su u mnogim vrstama metamorfnih stijena. Feldspati se takođe nalaze u mnogim vrstama sedimentnih stijena, što je ovdje bio slučaj.

kristal trebinje

Dijele se na alkalne, bariumske i plagioklasne. Podgrupi alkalnih feldspata pripadaju ortoklas, sandin, mikroklin i anortoklas. Minerali ove podgrupe se razlikuju po uređenosti kristalne rešetke, što je posljedica načina kristalizacije i temperature na kojima se ona vršila - sandin na najvećim, a mikroklin na najnižim temperaturama.

Pronađeni mineral kristalizovanog feldspata pripada rjeđoj, alkalnoj grupi ortoklasa. Feldspat ortoklas je tektosilikatni mineralni oblik koji stvara maglovit kristal. Ime je iz starogrčkog za "ravnu frakturu", jer su njegove dvije rastavne ravni pod pravim uglovima jedna prema drugoj.

Ortoklas je jedan od deset definirajućih minerala Mohsove skale mineralne tvrdoće, na kojoj se navodi da ima tvrdoću 6 (najmekši je talk 1, kalcit je 3, a najtvrđi je dijamant 10) - zato se teže lomi.

Feldspat je sirovina koja se koristi u proizvodnji kvalitetnog stakla, keramike (porculana) i do određene mjere u industriji boje, plastike i gume. U naukama o Zemlji i arheologiji, feldspati se koriste za kalijum-argon datiranje, argon-argon datiranje i luminiscentno datiranje.

Mjesečev kamen - Lapis Luna  

Postoje dvije glavne podgrupe feldspata koje proizvode dragulje: kalijum feldspat i plagioklas. Pronađeni feldspat, kako je navedeno, kalijumov ortoklas.

Dragi kamen (dragulj) koji se naziva "Mjesečev kamen"  ili "Mjesečev dragulj" je ortoklas koji može biti različitih boja (magličaste nijanse bijele, smeđe i svijetlo plave), različito rezan i poliran u različitim oblicima (cabochon ili facet - zaobljen ili kombinacija ravnih površina, sa prednje strane).

Upotrebljava se kao nakit hiljadama godina, uključujući sve drevne civilizacije. Rimljani su se divili Mjesečevom kamenu - Lapis Luna, jer su vjerovali da je rođen od očvrsnutih zraka Mjeseca. I Rimljani i Grci povezali su ovaj dragulj sa svojim lunarnim božanstvima.

Mjesečev kamen predstavlja Niks, grčku boginju noći, koja se vozi u nebeskoj kočiji prateći zvijezde i oslikavajući noćno nebo. On predstavlja i boginju Mjeseca - Selenu, koja sa krunom od Mjesečevog srpa u dugoj haljini nosi baklju. Ona putuje noćnim nebom da vodi i zaštiti one u mraku.

Noseći ovaj dragulj žene su se posebno poistovjećivale sa Selenom, gledajući u njemu misteriju i romantiku večeri.

kristal trebinje Mjesečev kamen u smeđim nijansama

Mjesečev kamen u liječenju kristaloterapijom

Od davnina se vjeruje da on ima moć misterije. Njegove tajne su skrivene pod njegov magličasti veo, a s njima i naše skrivene istine. Samo u okviru svoje reflektovane svjetlosti, u svom odrazu, možemo početi da shvatamo sebe.

Mjesečev kamen je talisman unutrašnjeg putovanja, uvodeći nekoga duboko u sebe da bi izvukao ono što nedostaje, jer dijelovi duše su ostavljeni iza sebe i zaboravljeni, a zatim su izneseni na svjetlo i harmonijom objedinjeni.

Od najranijih vremena, Mjesečev kamen je opipljiva veza sa magijom Mjeseca - amulet ljubavi i erotizma, vrhovni kristal vjernosti i plodnosti, staza za proroštvo i put do mudrosti.

To je dragulj zaštitnik posebno onih koji često putuju ili putuju noću kada Mjesec sija. Naše veze sa Mjesecom su jake. On mijenja svoje faze u cikličnom savršenstvu, stvara plime i oseke, ritmove žena i naših majki, Zemlje i utiče na naše ponašanje, emocije i duhovni rast.

Mjesečev kamen umiruje i ohrabruje, učeći nas prirodnom ritmu života. Posebno je smirujući prema djeci i umiruje one koji su dalje od kuće noću, podstiče spavanje i odvlači noćne more. Takođe se koristi za liječenje u snu.

Smeđi Mjesečev kamen podržava srce jer stimuliše um, umiruje brigu i strepnju, otkriva najbolje u ljudima. Negova energija promoviše dobrotu u svim okolnostima i predstavlja emotivnu podršku intuitivnoj ili osjetljivoj djeci, bespomoćnim utjeha jer otvara vrata nade i želje, nadahnuća i podsticaja i donosi trenutke shvatanja.

Ipak, on daje samo intuitivno saznanje i dozvoljava zadobijanje onog što je potrebno od kosmosa i više svijesti, a ne nužno ono što se traži u materijalnom svijetu.