U blizini sela i manastira Duži nalazi se ruinirana i u trebinjskoj javnosti zaboravljena ili malo poznata, mala, vjerovatno, srednjovjekovna kula.

kula duzi

Kada se krene starom cestom Trebinje-Dubrovnik, odnosno od Dražin dola do Duži, dođe se /sa lijeve strane/ do kuće bez krova u kojoj se nekada nalazila kafana, kada je ovaj makadamski put bio glavna saoraćajna veza ova dva mjesta.

kula duzi

Preko puta kuće, sa ceste se krene udesno na stazu i nakon 80 metara nalazi se kula. Staza je prečica do sela Duži koje je 300 metara udaljeno od kule /kula je 700 metara udaljena od manastira Duži/. Sada, krajem januara, kada nema lista na granama drveća kula se vidi sa ceste ispred ove bezkrovne kuće.

kula duzi

Kula se nalazi na maloj travnatoj ravni i zarasla je u manje drveće, ali se u nju lako može ući. To je jednospratna građevina kružnog temelja prečnika šest metara, visine devet metara. Sa sjeverne strane je ulaz, uokolo je kružni vanjski bedem koji je sa istočne strane dobro razvaljen i unutar kojeg je čatrnja sa vodom.

Prečnik vanjskog bedema je 12 metara, a kula je u njegovom južnijem dijelu. Pored manjih i većih prozora sa svih strana kule, u prizemlju i na spratu nalaze se uske puškarnice.

kula duzi

Unutrašnji pogled otkriva udubljenja u zidu kule u kojima su nekada stajale drvene grede koje su nosile spratnu konstrukciju.

Na prvi pogled slična je Brankovića kuli u trebinjskom naselju Police, ali kada se priđe bliže uočljiva je razlika u kvalitetu izgradnje. Ova kula je građena jednostavnije i siromašnije nego Brankovića kula.

Prilikom gradnje, korišćen je manje obrađeni kamen i puno više vezivnog materijala srednjovjekovne krečnjačke žbuke /maltera/ u kombinaciji sa kamenčićima i pijeskom i sa dodatkom gline koja žbuki daje svijetlo smeđu boju.

Koliko je kula stara? Na internetu se nisu mogli pronaći nikakvi podaci o ovoj kuli, kao ni među podacima o manastiru Duži, pa se o njenoj starosti ne može nešto argumentovano reći.

Sudeći po načinu izgradnje, odnosno po uskim puškarnicama za muskete i kubure, ne bi mogla biti starija od kraja XV vijeka kada su se puške-muskete i pištolji-kubure počeli koristiti širom Evrope. Ukoliko su puškarnice korišćene za gađanje iz samostrela, kula bi mogla biti starija, ali ne ranije od XIII vijeka.

kula duzi

O tome vjerovatno mnogo više znaju mještani sela Duži u čijoj blizini je ova kula, pa ih pozivamo da se jave /ili bilo ko drugi/ portalu TrebinjeLive.info sa informacijama o ovoj kuli, da bismo je otrgli od zaborava.

S obzirom na to da su zidovi bedema i fasadni zid kule tanki, oni kao takvi nisu mogli pružiti odbranu od đuladi armijskih pokretnih topova koji su se počeli koristiti u XVI vijeku. Kula je vjerovatno bila sklonište za vlastelinsku porodicu i kmetove u slučaju napada lako naoružanih pljačkaških i razbojničkih družina, koje su u tim vremenima bile česta pojava.

Ova fina mala kula sa vanjskim bedemom, u lijepom prirodnom i pitomom okolišu, ako bi se u manjoj mjeri obnovila - da se podigne palo kamenje i dogradi vanjski bedem i fasadni zid - mogla bi biti zanimljiv turistički dodatak manastiru Duži.

Kao istorijski kontinuitet sela Duži bilo bi važno ako bi se utvrdilo da je kula građena prije turske okupacije i za vrijeme srpskih srednjovjekovnih porodica Pavlović ili Ljubibratić, koje su tada bile najbogatije vladarske plemićke porodice ovog područja.