Ukoliko ste odlučili da smršate, bez problema ćete naći hiljadu i jedan prijedlog na ovu temu, na osnovu kojih možete odabrati onaj dijetalni režim koji vam se čini najpogodnijim i za koji mislite da će dati najbolje razultate.

visak kilograma

Ipak, u praksi to izgleda često drugačije, odnosno ne djeluje svaka dijeta podjednako na svakoga. Naučno je dokazano da je razlog tome činjenica da se svako različito goji, odnosno dobija višak kilograma na različitim mjestima, u odnosu na tipičnu tjelesnu građu.

Upravo zbog toga su stručnjaci nakon brojnih istraživanja i došli do zaključka da postoji pet vrsta masnih naslaga, i da svaki od njih zahtijeva drugačiji pristup, kada je proces mršavljenja u pitanju.

Otkrivamo 5 tipova masnih naslaga i kako da ih se riješite.

1. Stvaranje masnih naslaga u gornjim dijelovima tela

Gojenje u predjelu ruku, ramena, leđa, pa i stomaka, odnosno masne naslage u gornjim dijelovima tela koje prave jasnu razliku u odnosu na tanje noge, uglavnom je u vezi sa prekomjernim unosom kalorija, kao i sa fizičkom neaktivnošću.

Takođe, tipično je da se ovako goje svi koji imaju takozvanu jabuka građu.

Strategija koja je najefikasnija u uklanjanju ovog tipa masnih naslaga svakako su aerobne vežbe. Dakle, plivanje, trčanje, brzo hodanje, ili pak preskakanje vijače aktivnosti su koje će u vašem slučaju uroditi plodom kada je proces mršavljenja u pitanju.

Naravno, preporuka je da zaboravite na rafinisani šećer, to jest na slatkiše i zaslađene sokove.

2. Taloženje sala na donjem stomaku

Naravno, svako gojenje može biti u vezi sa neadekvatnom ishranom i nedostatkom fizičke aktivnost.

Međutim, ono što je karakteristično za osobe koje se goje isključivo u predjelu donjeg stomaka jeste da je ovakvo taloženje masnih naslaga uglavnom u vezi sa povišenim stresom, kao i stanjima anksioznosti i stresa.

Zapravo, proces do kojeg dolazi jeste hormonoskog porijekla - upravo kortizol kao hormon stresa utiče na gomilanje masnih naslaga u ovom predjelu.

Naravno, važno je da u ovom slučaju ozbiljno pristupite problemu, i da pokušate da smanjite nivo stresnih situacija kojima ste izloženi.

Takođe, uvrstite zeleni čaj u vašu svakodnevnu rutinu - on je sjajan za topljenje masnih naslaga.

3. Gomilanje masnih naslaga u donjim dijelovima tijela

Dame koje imaju kruška građu, u slučaju viška kilograma, pretežno se goje u donjim dijelovima tijela. To se prije svega odnosi na bokove, kao i na butine, a rjeđe i na listove.

Takođe, ono što su pojedina israživanja pokazala jeste da je ovakvo taloženje masnih naslaga u vezi sa prisustvom glutena u ishrani.

Predlog je da probate da izbacite gluten, kao i da praktikujete fizičku aktivnost koja potencira angažovanje donjih dijelova tijela - kao što su penjanje uz stepenice i uz brdo, ili jednostavno steper ukoliko vježbate u zatvorenom prostoru.

4. Sindrom otečenog stomaka

Ovo je specifičan tip gojaznosti, jer je nekako izolovan, odnosno odnosi se samo na predio stomaka koji izgleda kao naduvan balon.

Stručnjaci kao uzrok broj jedan ovakvog tipa masnih naslaga navode pretjeranu konzumaciju alkohola (kao pivski stomak, što je zapravo češće kod pripadnika jačeg pola). Međutim, uzrok može biti i loša probava, kao i poremećaj u radu crijeva, gomilanje tečnosti, gasovi.

Svakako treba da se potrudite da izbalansirate ishranu, to jest da izbacite one namirnice koje izazivaju kiselost.

5. Gojaznost u predjelu stomaka i leđa

Uzrok ovakvog načina gojenja definitivno je duža fizička neaktivnost, posebno ukoliko radite na poslu koji podrazumijeva cjelodnevno sjedanje za računarom.

Ono što možete da preuzmete po ovom pitanju, i da se riješite masnih naslaga sa predjela stomaka i leđa jeste sljedeće: Pobrinite se da spavate dovoljno, jer nedostatak sna utiče na porast apetita i na gomilanje sala upravo u pomenutim regijama.

Takođe, uvrstite u ishranu što više namirnica koje su bogate vlaknima.

I naposletku, naravno, potrebno je da se pokrenete i da uvrstite fizičku aktivnost u vašu svakodnevnu rutinu.