Bilo da ste dugo fizički aktivni ili ste tek počeli da vježbate, trebalo bi da imate na umu da lagan bol ili nelagodnost prilikom vježbanja prilično uobičajena pojava.

vjezbanje

Bol i umor mišića dio su procesa izgradnje snage i izdržljivosti, i jasan znak da između vježbanja treba da postoji adekvatan period odmora.

Ali, šta ako i nakon dan-dva odmora vježba opet donese bol ili vas nakon odmora i dalje prilično boli? To bi mogao da bude znak da vam je potrebna stručna pomoć fizioterapeuta.

"Bol je alarmni sistem vašeg tijela, način na koji vam ono kaže da nešto nije u redu", objašnjava fizioterapeut Čarli Džonson, koji ometajućim bolom smatra svaki bol ili nelagodnost koji onemogućavaju pravilne pokrete, vježbanje i performanse tijela.

Džonson se u svojoj karijeri mnogo puta susreo s ovim problemima, pa je vremenom razvio metodu kojom rangira bol i dijagnostikuje problem.

Za to koristi crvenu, žutu i zelenu boju, kako bi razumio bol u odnosu na aktivnost koja ga je prouzrokovala.

Crvena: Bol koji osjećate prilikom vježbanja, a ostaje i nakon vježbanja, i pogoršava se tokom noći ili dana.

Žuta: Bol koji osjećate prilikom vježbanja nižeg intenziteta, a prestaje ili se smanjuje odmah ili ubrzo nakon završetka aktivnosti i kasnije.

Zelena: Bol koji se osjeti, ali ne ometa prilikom aktivnosti, i u potpunosti prestaje nakon vježbanja.

Ako bol pripada crvenoj kategoriji, doktor Džonson svakako preporučuje obustavljanje fizičkih aktivnosti dok god bol u potpunosti ne nestane, jer je samo tako moguće spriječiti pogoršanje stanja koje bi sigurno prouzrokovalo još veći bol.

Ako se nalazite žutoj kategoriji, možete da nastavite s vježbanjem, bez jačih pritisaka na bolno mjesto, kako biste ublažili nelagodnost i bol, iako bi, smatra Džonson, i tada možda bilo dobro da posjetite stručnjaka kako se akutan bol ne bi pretvorio u jači i hroničan.

"Ako reagujete na vrijeme, lakše je spriječiti dalje simptome", kaže fizioterapeut, a što se problem ranije riješi, veća je vjerovatnoća da doći do potpunog oporavka.

U tom slučaju stručnjak će dijagnostikovati problem, i propisati terapiju koju će izvoditi stručnjaci ili ćete dobiti "domaći zadatak" s prilagođenim vježbama.

Ono što Džonsopn svakako savjetuje svima koji u nekom trenutku osjete bol jeste da nikada ne prihvate bol kao "stalnog pratioca", u nadi da će proći kako je i došao. To tako ne ide, i u toj su situaciji odmor i stručna pomoć (dijagnostika i terapija) najbolje su rješenje pomoću kojeg će se osoba najbrže opet vratiti vježbanju.