Ono što je od ključnog značaja za cjelokupno zdravlje organizma jeste njegova ph vrijednost, odnosno ravnoteža.

ishrana namirnice

Naime, povećana kiselost, koja je uvijek posljedica loših navika u ishrani, vremenom može dovesti do problema sa varenjem, nadutošću, oslabljenim imunitetom - jer organizam nije opskrbljen hranljivim materijama, ali i do ozbiljnijih zdravstvenih stanja, kao što su, prema tvrdnjama stručnjaka, kancerogene promjene.

Ono što je ključno jeste da u ishranu treba uključiti što više alkalnih namirnica, koje su poželjne, a isključiti one koje su štetne i nezdrave po organizam.

U nastavku saznajte kako da smanjite kiselost organizma i poboljšate zdravlje, prema savjetima nutricionista.

Prije nego što pređemo na dio sa savjetovanjem namirnica koje se ističu po svojoj alkalnoj vrijednosti, napomenimo koje su to koje treba izbjegavati, odnosno koje izazivaju kiselost organizma: bijeli hljeb, tjestenina, kolači, slatkiši, rafinisane žitarice, kafa, alkohol, gazirana bezalkoholna pića, zaslađeni voćni sokovi, vještački zaslađivači, crveno meso, insdustrijske suhomesnate prerađevine, mliječni proizvodi, sladoled, džemovi i slično.

Da ne bude zabune - to što određena namirnica ima kiseli ukus, poput limuna, ne znači da izaziva kiselost organizma. Konkretno, limun je voćka koja je visoko alkalna, jer prilikom njegove razgradnje u procesu varenja se oslobađaju izrazito bazni (alkalni) sastojci, pa se on preporučuje za svakodnevnu konzumaciju, jer doprinosi opštoj detoksikaciji organizma.

Prelazimo na ostale namirnice pomoću kojih možete smanjiti kiselost organizma.

Maslinovo ulje - ovo prirodno ulje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama, i visoko je alkalno. Treba da koristite ono koje je hladno cijeđeno, kao i da ga ne obrađujete na visokim temperaturama.

Dinja - sadrži čak preko 90 % vode u svom sastavu, i bogata je vlaknima, pa ima fantastičan uticaj na sistem za varenje, i na čišćenje debelog crijeva.

Laneno sjeme - bogato je vitaminima, poboljšava varenje, a i poznato je po svojim antiupalnim procesima.

Blitva - poznata je po snažnom anibakterijskom i antivirusnom dejstvu, kao i po suzbijanju slobodnih radikala, koji su odgovorni za nastanak brojnih bolesti.

Heljda - ovu žitaricu možete da koristite kao zamjenu za pšenicu, što će sigurno uticati na smanjenje kiselosti organizma.

Avokado - baš poput maslinovog ulja, i avokado obiluje mononezasićenim masnim kiselinama, koje poboljšavaju alkalnost organizma.

Brokoli - bogat je vlaknima i smanjuje nivo holesterola.

Bijeli luk - ovaj najpoznatiji prirodni antibiotik sigurno će vam pomoći u uspostavljanju bazne vrijednosti organizma, što je od ključnog značaja za njegov imunitet i zdravlje.

Morske alge - ova vrsta namirnica posebno je poznata po sposobnosti alkalizacije organizma. Takođe obiluje i gvožđem.

Spanać - povrće koje takođe treba da uključite u svoju redovnu ishranu, jer ima visok sadržaj vitamina.

Med - Nikako ne smijemo da zaboravimo ovaj pčelinji nektar, koji je visoko alkalna namirnica.